Скоро търговците може да плащат по различна методика за преноса на газ


Скоро търговците може да плащат по различна методика за преноса на газ
Снимка:

3259

Нова методика за плащане на преноса на природен газ на българска територия е внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предстои тя да бъде публично обсъдена в края на месеца – на 29 август (понеделник).

В основата на предложението е търговците на природен газ да плащат вече за мегаватчас, а не както досега – цена за 1000 куб. метра газ при транспортиране за 100 километра. Не винаги обаче суровината е с еднаква калоричност и затова при влизането й в системата на "Булгартрансгаз" ще се измерва калоричността и ще се приравнява на мегаватчас енергия и вече върху тази качествена мярка ще се налага тарифата. Евентуално новата методика ще влезе в сила от 1 октомври, 2016 година.

Новият начин за определяне на цените за пренос и транзит ще доведе до минимални промени в крайните тарифи, някои ще са малко нагоре, други – леко надолу, но като цяло ще са по-справедливи, каквато е и целта на въвеждането им, обясни пред Mediapool председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му България отново е закъсняла с промяната, изисквана от Европейския съюз, и е последната страна членка, която ще приложи новите правила.

Иван Иванов посочи и, че промяната се прави заради планирания газов хъб „Балкан“. Според председателя на КЕВР с новата методика на плащане щели да бъдат привлечени международни инвеститори. Иванов не очаква и да има промяна в крайните приходи на „Булгартрансгаз“ заради промяната на методиката.

На 10 септември предстои държавният газов доставчик "Булгаргаз" да внесе окончателно заявление за цената на природния газ от 1 октомври като прогнозните изчисления сочат поскъпване с 3.4 на сто. Планираното повишаване на цената е с 9,55 лв. До 290,63 лв. без ДДС за 1000 куб. метра. Като основни мотиви за поскъпването са посочени очакваните по-високи доставни тарифи на природния газ през четвъртото тримесечие на годината и на курса на лева спрямо щатския долар.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички