Слуховете за желанието на Иран да закупи оборудването на АЕЦ „Белене“ се оказаха подвеждащи


Слуховете за желанието на Иран да закупи оборудването на АЕЦ „Белене“ се оказаха подвеждащи
Снимка: БГНЕС

4223

Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България. Това заяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, след заседание на парламентарната комисия по енергетиката, предаде БНТ.

Той отрече истинността на появилите се в медийното пространство слухове за намерения от страна на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ „Бушер“. „Причината е проста, реакторите "втора ръка" не стават", допълва Салехи.

За продажбата на оборудването на ядрения реактор се заговори след официалното посещение на българска делегация в Иран миналата седмица.

„България е планирала да построи със съдействието на Русия атомна електроцентрала (АЕЦ "Белене"), но този проект е бил спрян поради финансови проблеми. Сега българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Проучваме това предложение", каза ръководителят на Иранската организация за атомна енергия.

Салехи изрази надежда, че Русия ще започне още тази година да оборудва втори и трети енергоблок на АЕЦ "Бушер", след окончателното изглаждане на последните няколко финасови въпроса между двете страни.

Русия и Иран подписаха през ноември 2014 г. пакет споразумения за изграждане в Ислямската република на осем енергоблока. Те предвиждат разширяването на АЕЦ "Бушер" с още два блока с опция за допълнителни два. Страните освен това възнамеряват да построят още четири енергоблока на други площадки.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички