Собственици на малки ВЕИ централи отново излизат на протест


Собственици на малки ВЕИ централи отново излизат на протест
Снимка:

3228

Собственици на малки 274 малки ВЕИ централи отново ще излязат на протест. Утре, 16 юни, те ще се съберат пред Народното събрание, за да изразят недоволството си спрямо провежданата политика в сектора за "зелена" енергия.

Протестиращите искат „да се потърси персонална отговорност от депутатите, които подвеждат Народното събрание, лобират и използват позициите си за уронване авторитета на български фирми, предлагйки законови изменения, в нарушение на приети закони и в противоречие с Българската Конституция“, става ясно от тяхна декларацията, разпространена до медиите.

Те твърдят, че нямат политически подбуди, а микробизнесът им е обречен на фалит.

"Народното събрание, след силен лобизъм на група депутати, прие ретроактивен и противоконституционен и текст с §18 на ЗЕ и така със закон обрича нашите 274 малки семейни фирми и семействата ни на фалит. Ние сме заложили имуществото си при изграждането на тези централи и освен загубата на бизнеса си губим и цялото си имущество, а 1800 работещи в нашите фирми и техните семейства, от малки населени места на България, остават без семеен доход.

Генерална дирекция Земеделие на ЕК изказа своята загриженост за нас - бенефициентите от промените с §18 на ЗЕ. Съветва ни и настоява да търсим правата си в съда, заради въвеждане на същия, изменящ ЗВЕИ и поради значителното въздействие на намаляването на цените на енергията върху нашия бизнес, както и фактът, че то представлява промяна, с обратна сила в икономическите условия. Към момента тече одит от страна на ЕК - Главна дирекция земеделие относно изпълнение на ПРСР и тази ретроактивна мярка към бенефициентите ще бъде взета под внимание.

Държавата ни носи отговорност пред ЕК за устойчивостта на финансираните проекти в продължение на 10 гдини и търпи санкции за незпълнение на този срок. Напомняме, че санкциите за страната ще възлизат в размер на 100 милиона лева и ще последва закриване на ПРСР,която и към момента е единствената алтернатива за подпомагане на селските райони и общини!

Искаме да бъдат санкционирани всички фирми от ВЕИ – сектора, за които има доказателства за нарушения, но не и да се обвинява целият сектор и да се руши доброто име на предприемачите, които добросъвестно изпълняват всички изисквания на Европейското и Българското законодателството", казва се още в декларацията.

Собствениците на ВЕИ искат и оставките на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички