Собственици на ВЕИ централи протестираха пред парламента


Собственици на ВЕИ централи протестираха пред парламента
Снимка: БГНЕС

1730

Представители на малки фотоволтаични централи протестираха пред парламента с искане да се възстановят преференции за купуване на ток, предаде националното радио.

Иванка Димитрова каза, че отменените от ГЕРБ преференции от миналото лято удрят централите между 80 и 100 киловата: "Фалират само малки фотоволтаични централи. Нас ни засягат, при което намалиха седем пъти изкупната цена и ни обрекоха на фалит. Имаме кредити, които не можем да обслужваме."

Светослав Петров също обяснява, че от една страна централите са задължени с договор и бизнес-план, а от друга страна нямат възможност да изпълнят бизнес-плана си: "Искаме да се върне преференциалната цена на произведената ел. енергия от малките фотоволтаични паркове. Тези паркове не влияят върху цената на електроенергията за населението"

Представителите поискаха обяснение от председателя на енергийната комисия. Делян Добрев задочно обясни, че проблемът може да бъде решен.

"Има законопроект на Светлин Танчев, ще го разгледаме в комисия. Народните представители, всички, не аз еднолично, в комисия по енергетика ще вземат решение дали да подкрепят, или да отхвърлят предложението", заяви Добрев.

Танчев предлага КЕВР да определя цените на изкупуване съобразно с направените договорни инвестиции. Предложението ще бъде обсъждано следващия четвъртък в ресорната комисия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички