Собствениците на малки електроцентрали организират кампания от протести


Собствениците на малки електроцентрали организират кампания от протести
Снимка: БГНЕС

4038

274 собственика на малки електроцентрали стартират кампания за организиране на протести под наслов „Днес разоряват нас, утре може да сте вие!“. Протестът им насочен срещу промените в параграф 18-ти от Закона за енергетиката, които по техни думи са ги поставили в ситуация на сигурен фалит.

В резултат на променения закон, вместо да бъде облекчено изплащането на кредитите им, плащането на данъци и способността им да подпомагат семейните си бюджети, собствениците на ВЕИ генерират единствено загуби поради факта, че законово определените годишни приходи не успяват да покриват дори и половината от годишните им разходи.

Собственици на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще се обърнат към Европейската комисия и очакват решение по въпроса за неизпълнението на бизнес плановете им.

„Ние сме хората, които инвестираха в отдалечените селски региони. А с тези неправомерни и необосновани популистки решения се цели да бъдат съсипани единствените напълно прозрачни, безвредни, честни и най-важното изцяло български фирми, притежавани от български семейства. Въпреки множеството изказвания от различни политици всички ние сме декларирали доходите си и плащаме 7 вида данъци на държава, която ни набеждава за милионери, олигарси и енергийни тарикати“, коментират собствениците на малките семейни фирми.

Проблемът за тях е, че дори с фалит нещата не свършват. При евентуално разоряване на някоя от малки електроцентрали, собствениците ще търпят санкции за неизпълнение пред Фонд Земеделие.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички