Според Пламен Димитров е лъжа, че ТЕЦ-овете цапат


Според Пламен Димитров е лъжа, че ТЕЦ-овете цапат
Снимка: БГНЕС

3237

Много хора се борят за някакви неща тези месеци, но май не знаят за какво се борят, докато миньорите в комплекса "Мини Марица Изток" поискаха спасяването на базова мощност, без която не можем. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка с днешния протест на миньори от комплекса в София.

Ще останем без ток, включи се лидерът на "КТ Подкрепа" Димитър Манолов. А Димитров посочи пред Нова телевизия, че разходите за въглеродни емисии са 360 млн. лева, което било половината от разходите на ТЕЦ "Марица Изток 2". Трябва по някакъв начин да се спре това нещо, заяви Манолов, който обяви, че "ще загубим публиката, ако влезем в детайли" какво представлява търговията с квоти на вредни емисии и трябвало ЕК да прояви диференциран подход. Той добави, че ако продължава така, или ще останем без ток, или ще е много скъп.

На директен въпрос дали е перспективно да продължим с въглищата от "Мини Марица Изток", Манолов каза, че това било най-евтино. А Пламен Димитров обяви, че идването на газ от "Турски поток" щяло да е по-скъпо – 200 лева за мегаватчас, толкова щяло да е и от АЕЦ "Белене", а иначе от ТЕЦ "Марица Изток 2" цената била 129 лева за мегаватчас. Димитров не каза колко ще струва тока с вредните емисии, но беше категоричен – мантрата, че ТЕЦ-овете цапали, била лъжа, било легенда и изследване, че фини прахови частици от ТЕЦ "Марица Изток 2" стигат чак до остров Крит (бел. ред. – става въпрос за доклада "Последна глътка въздух: Въглищните компании разболяват Европа" (Last Gasp: The coal companies making Europe sick) – повече цапали с печките на дърва и въглища за отопление. Затова на срещата в Катовице за климата, която почва на 3 декември, Румен Радев като президент трябва да защитава позицията за запазване на въглищните централи и да няма повече намаляване на вредните емисии от ЕС, подчерта Димитров, който видя "религиозен зелен фанатизъм, завладял света". Никой не говори за самолетите, разрушават озоновия слой, за тях няма квоти, продължи с тезата си председателят на КНСБ. Димитър Манолов пък поиска да се включим към тези държави, които се борят срещу ограничаването на въглищата.

Градивна позиция

Има европейска програма, даваща възможност за развитие на съпровождащи дейности за развитие на ВЕИ. Например – отглеждане на енергийна дървесина. Може да се намерят начини да се компенсират нещата и да няма загуби на работни места. Твърдо обаче на климатичната среща в Катовице трябва да отстояваме запазването на ТЕЦ "Марица Изток 2", той е държавен и токът му се изкупува от НЕК, подчерта енергийният експерт Иван Хиновски пред БНТ. Припомняме, че НЕК плаща по преференциални цени изкупуването на ток и от частните централи, а специално за американските централи (бившите държавни "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3") квотите парникови емисии се плащат от НЕК т.е. държавата, защото договорите са сключени преди да влезем в ЕС и преди да се присъединим към политиката на ЕС за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички