Станчев: При рестарт на "Белене" българската енергетика ще фалира


Станчев: При рестарт на "Белене" българската енергетика ще фалира
Снимка: БГНЕС

2157

При рестарт на АЕЦ „Белене“ българската енергетика и особено Националната електрическа компания (НЕК) ще е пред фалит. Това мнение изрази Красен Станчев от Института за пазарна икономика пред в. „Труд“.

„НЕК ще фалира, дори ако строи „Белене” или в „Козлодуй”. Защото ще има 1000 мВ нова мощност, която не може да бъде продадена, а цената й е над 10 млрд. евро (за един реактор – вероятно 6-7 млрд)“, обясни икономистът.

„Рестарт на „Белене“ означава затваряне на други, вече инсталирани мощности, които са платени. И те са в областта на ВЕИ и на новите чисти централи. Някои части от енергетиката – водни централи, ВЕИ и т.нар. американски централи – ще трябва да бъдат изключени или ограничени като коефициент на използваемост“, посочи той.

По думите му, освен че е скъпа, АЕЦ „Белене“ е и ненужна. „В момента у нас има над 30% повече мощности, отколкото може да потреби или да продаде България. Всички анализи, включително тези на БСП, показват, че обществен интерес за изграждане на нова атомна централа в Белене няма. Ако направите анализ на енергийния баланс на страната, пак няма да го намерите“, отбеляза Станчев.

Икономистът коментира и казуса с дължимите пари за реакторите. „Най-правилното решение е да се съкратят пера от вече приетия бюджет, да се намерят резерви, защото има такива, и да се плати на „Росатом” възможно най-скоро. Защото с лихви от 167 хил. евро на ден всяка друга хипотеза, която в момента е поставена на масата, е губеща. Ако всичко продължава без действие от страна на България, очаквам „Росатом” да заведе ново дело за запориране на сметките на НЕК“, обясни той.

По думите му има и други алтернативи. „Има 2 електростанции, които не работят – едната е в Русе, другата във Варна. Те не работят, защото са с въглища. Тяхното оборудване може да е на газ, което също е в интерес на руски държавни фирми, защото са основният вносител. При осигурени доставки те биха били евтина инвестиция – в порядъка на 200-250 млн. лева биха могли да се преоборудват на газ. Има български инженери и фирми, които знаят как става това и са го правили в чужбина, и могат да го направят и в България. Ще имаме много повече положителни ефекти при такъв сценарий, отколкото строителството на нова атомна електроцентрала“, заключи експертът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички