Стартира изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци


Стартира изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци
Снимка: Министерство на енергетика

3496

Днес, 29 август, официално стартира изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО) "Радиана". Старт на работата по изграждането на хранилището даде енергийният министър Теменужка Петкова.

Проектът за изграждане на Националното хранилище за Радиоактивни отпадъци се изпълнява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Съоръжението е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, предвижда се хранилището да се експлоатира 60 години като през целия период ще се провежда стриктен контрол както на площадката на съоръжението, така и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години. 

За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се да бъде въведено в експлоатация през 2021 г. 

Изграждането на НХРАО е част от ангажиментите на България като страна-членка на ЕС, експлоатираща ядрени мощности. Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" ще изгражда първия етап от НХРАО, който включва 22 клетки за погребване на РАО. Водещ партньор в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании

На днешната символична първа копка на обекта присъстваха и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, зам.-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, депутати, представители на местната власт, на Европейската комисия, фонд "Козлодуй" и ЕБВР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички