Стойнев: Държавата трябва изцяло да вземе ЧЕЗ


Стойнев: Държавата трябва изцяло да вземе ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

3649

Още един горещ картоф, който ГЕРБ се опитва да прехвърли на опозицията. Официални разговори по мое време като министър не е имало, но БСП има желание държавата да придобие ЧЕЗ. Това заяви бившият икономически и енергиен министър от кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Стойнев беше категоричен, че е абсурдно Гинка Върбакова да преговаря от името на българската държава. То така излиза, уточни той на въпрос на Нова телевизия откъде знае в какво качество преговаря Върбакова в Прага. Червеният политик добави, че било абсурдно Върбакова да оказва помощ, след като била подписала договор, в който имало клауза да се помага на ЧЕЗ в борбата им на арбитраж да получи многомилионно обезщетение от България. Припомняме, че в момента тече арбитражна процедура, като ЧЕЗ заведе иск срещу България заради липсата на защита на инвестиционната среда. Не е ясно официално за каква сума е искът, като се спекулира за 500-600 млн. евро.

Държавата чисти имиджа на Гинка Върбакова, счита я за партньор. Държавата трябва изцяло да вземе ЧЕЗ. Или влиза сама, или въобще не влиза. Ако влезе с партньор като г-жа Върбакова, то държавата ще осигури финансирането, убеден е Стойнев.

"Теленор" е една държавна компания, принадлежи на държавата, само че се управлява от мениджърски състав, избухна Стойнев с пример как държавата трябва и е водещ фактор навсякъде, като уточни, че "Теленор" е държавна компания на Норвегия. Държавата може на пазарен принцип с един професионален мениджърски екип да се конкурира с останалите частни компании, завърши тезата си червеният депутат.

Не сме правили проверки дали Моника Станишева е пиар на Гинка Върбакова. БСП не може да се ангажира с бизнес дела на който и да е неин член, добави Стойнев. Съжалявам, ако сме сбъркали, цитирахме публикация на в. "Капитал", отговори колегата на Стойнев от ГЕРБ Тома Биков.

Гледната точка на ГЕРБ

Помагаме им на БСП, защото сами не могат да си помогнат, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков след питане дали ГЕРБ не са гузни предвид подадената оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, която не беше приета. Биков обяви за лъжи и спекулации внушенията на БСП, че токът ще поскъпне след продажбата на ЧЕЗ.

Когато говорим дали държавата да придобие или не активите на ЧЕЗ, трябва да си зададем въпросът какви пари и откъде ще се извадят, посочи Биков. И добави, че контролният пакет в ЧЕЗ е продаден още от през 2004 година - 33-те процента, продадени от първото правителство на Бойко Борисов, не бяха с право на глас, уточни Биков.

Още подробности за сделката с ЧЕЗ прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички