Столична община обмисля даване на концесия на "Топлофикация София"


Столична община обмисля даване на концесия на "Топлофикация София"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2359

Столична община обсъжда евентуално даване на концесия на "Топлофикация София". Това стана ясно от днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС разясни, че е имало работна група, назначена от кмета на София, в която влизали различни политически сили от СОС. Групата трябвало да разгледа работата на консултант във връзка с промяна в управлението на "Топлофикация София" и да одобри доклад за препоръка на следващи действия, съобщава БГНЕС.

Общинските съветници приеха доклад, който да анализира обективно ситуацията в дружеството, разглежда различните варианти за публично-частно партньорство, за привличане на частен инвеститор и за покриване на няколко основни въпроса.

"Това е свързано със задълженията на "Топлофикация", които са натрупани в минали периоди, инвестициите в технологично обновяване на дружеството и собствеността да се запази като 100 % общинска. На базата на тези изисквания те са оформили 10 различни варианта и се препоръчва един от тези варианти, който според тях отговаря най-добре на изискванията на СО, а това е привличане на частния партньор чрез концесионна процедура", каза Стойнев.

Според него, обаче, за да вземе СО такова решение е нужно да се извършат няколко типа анализи-финансово-икономически, правен, технически и екологичен. На базата на тях ще може да се вземе решение дали ще се изпълнява концесионна процедура или ще се вземе друг тип решение. Днес СОС взе решение да се изготвят съответните анализи, които след време ще позволяват на СОС да вземе решение.

Стойнев увери, че за да може да се говори за конкретен срок за концесия е нужно да се направят анализите. Той припомни, че задълженията на "Топлофикация" се променят, като през зимния период има леко покачване, за сметка на летния. Задълженията на дружеството са над 600 000 млн. лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички