Столичната "Топлофикация" задлъжняла на БЕХ с половин милиард


Столичната "Топлофикация" задлъжняла на БЕХ с половин милиард
Снимка: БГНЕС

1349

Дълговете на "Топлофикация" София към БЕХ се изчисляват на около 500 млн.лв. Това каза инж. Любен Параланов председател на Съвет на директорите на столичното дружество, предаде БГНЕС.

По думите му задълженията им към "Булгаргаз" отговарят на вземанията, които имат от НЕК. Става въпрос за средства от порядъка на 127 млн. лв.

Събираемостта на столичното парно от клиентите му е 82%, останалите 18% в момента са или под формата на разсрочване или под формата на съдебни дела. Парите, които дължат клиентите, са в две основни други – такива, които са над 3 години и такива, под 3 години. "Тези, които са над три години, са в порядъка на около 120 млн. лв.", каза Параланов.

„Всеки месец изкупуваме по 5-10 абонатни станции. Загубите, които сме предвидили за 2014 година се дължат от намалението на топло и електро производство, поради климатичните фактори. Второто е допълнително акциза, който плащаме върху природния газ, който се повиши с 10% от началото на миналата година и трябваше да купим емисии по линията на дерогация. Загубите са предвидени в плана за 2014 година в порядъка на 57 млн. лева, но се надявам те да са намалени. Ще направим всичко възможно тази програма да бъде изпълнена", допълни той.

В ДКЕВР бе обсъден бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за периода 2015 г. – 2019 г. 496 млн.лв. са прогнозни разходи за инвестиции в топлоизточниците и в топлопреносната мрежа за този период посочени в него. Инвестиционната програма за такъв петгодишен изминалия период, в който все още не е отчето изпълнението на 2014 г. е изпълнена в порядъка на 56%. Загубите по преноса в момента са 17% , но от дружеството се пресмятат, че с рехабилитация на топлопреносната мрежа в отделни участъци подмяната на 30–35 км. годишно планира ще промени значително загубите в подменените участъци. Целта да се намалят загубите поне с 1-2%.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички