Тасев: Цената на тока няма да се повлияе от договорката между НЕК и американските централи


Тасев: Цената на тока няма да се повлияе от договорката между НЕК и американските централи
Снимка: БГНЕС

1936

Споразуменията между НЕК и американските централи няма да повлияят на цената на тока. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че американските централи не губят нищо в резултат на този преговорен процес, а НЕК няма да харчи 100 милиона лева на годишна база. „За първи път от толкова години виждам резултат от едни перфектно проведени преговори с прилагане на най-модерните математически методи и постигане на равновесие, както казват англичаните „win-win”, а българите определят ситуацията като „И вълкът сит и агнето цяло“, посочи проф. Тасев.

Той обясни, че подписаните споразумения не касаят цените на електроенергията за битовия потребител. „С тази стъпка се намалява тази системна задлъжнялост, която се формира в НЕК и тя по различни оценки е от порядъка на 700-900 млн. лв на годишна база. Със споразуменията се предприемат много сериозни стъпки, за да се ликвидира една взаимна задлъжнялост в енергетиката. Привлича се допълнителен ресурс, за да може НЕК да се разплати с американските централи, те да се разплатят с мините, те от своя страна да се разплатят със своите подизпълнители“, коментира енергийният експерт.

Тасев каза още, че в един момент политиците ще трябва да признаят, че дълги години са допускали една принципна грешка – да потискат пазарния ръст на цената на електроенергията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички