Тасев: Влизането на бизнеса в енергийните бордове няма да намали цената на тока


Тасев: Влизането на бизнеса в енергийните бордове няма да намали цената на тока
Снимка: БГНЕС

2385

Влизането на представители на бизнеса в бордовете, управляващи държавните енергийни дружества, няма да намали цената на тока. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му проблемът не е в държавната енергетика, а в частния сектор и точно там са големите дисбаланси. Според него целта на изразената подкрепа от страна на правителството е да се върне доверието на бизнеса и да няма протести, но няма да се стигне до по-ниска цена, защото дефицитът в НЕК продължава да расте.

„Взе се решение да има диференциран подход. Големите производители имат определени преференции, възможно е сега след обръщението към Европейската комисия да се разреши известна дерогация, т.е. възможността на предприятията да ползват до 80% отстъпка в закупуването на скъпата, на зелената енергия“, коментира проф. Тасев пред "Фокус". 

Според него когато се вземат подобни решения, те трябва да са предварително известени и да има един преходен период. „Очевидно индустрията нямаше да реагира така остро, ако беше обявено, че възстановяването на справедливостта ще бъде извършено специално за тях в рамките на няколко години. Трябваше да е ясно какви са стъпките, които ще се предприемат, за да могат предприятията да планират своята дейност“, каза още експертът.

Тасев допълни, че няма никакъв проблем да се въведе искания мораториум върху производствата на електроенергия на преференциални цени, но той по-скоро няма да доведе до икономически резултат.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички