ТЕЦ "Ей и ЕС Гълъбово" отхвърли обвиненията от жалбата на работодателите до Манолова


ТЕЦ "Ей и ЕС Гълъбово" отхвърли обвиненията от жалбата на работодателите до Манолова
Снимка:

3401

Една от американските централи у нас - ТЕЦ Ей и Ес Гълъбово, се оплака от "кампанията" на работодателските организации срещу нея и отхвърли обвиненията, посочени от тях в жалба до омбудсмана Мая Манолова.

В изявление, изпратено до медиите, от централата пишат:„ЕЙ И ЕС – 3C Марица Изток 1“ изразява сериозна загриженост във връзка с продължаващата кампания на ръководителите на национално представените работодателски организации в България, насочена към създаване на атмосфера на нетърпимост към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, която е една най-големите и модерни мощности в България и има ключова роля за сигурността на доставките на електроенергия и енергийната независимост на страната ни."

Според ТЕЦ-а жалбата, подадена от работодателските организации до Манолова миналата седмица, съдържа "напълно неверни обвинения", които "не почиват на реални доказателства и са насочени към уронване на престижа на компанията". Те също така нанасяли вреди на бизнеса на компанията в България.

"Сериозно сме загрижени, че подобни преднамерени опити за дискредитиране на най-големия международен инвеститор в България влошават инвестиционния климат и поставят под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната.

„ЕЙ И ЕС – 3C Марица Изток 1“ още веднъж потвърждава своя ангажимент за тясно сътрудничество с българските власти с цел подобряване на инвестиционния климат в страната", се казва още в изявлението.

Преди седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си обаче на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман Мая Манолова срещу двете т.нар. американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3".

Работодатели многократно са критикували централите и са призовавали за прекратяване на договорите с тях. Конкретният повод за жалбата, по техни твърдения, обаче са разширените преди месец правомощия на омбудсмана, според които националният защитник вече има възможност да се намесва не само в спорове между граждани и държавата, а и между граждани и други частни субекти (търговци, граждански организации и отделни граждани). Самите работодатели бяха против тези разширени правомощия, което подсказва, че жалбата им е по-скоро ироничен начин да покажат несъгласието си с тях.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички