Теменужка Петкова отрича, че газът ще поскъпне драстично


Теменужка Петкова отрича, че газът ще поскъпне драстично
Снимка: iStock/Guliver

3275

Увеличението в крайната цена на природния газ ще бъде под 2%. Не е вярно, че газът ще поскъпне с 60%. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Петкова говори по темата заради информацията, която се разпространява за драстично увеличение на цената на природния газ във връзка с промяната на такса пренос и достъп до газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз". В рамките на днешния ден предстои да бъде проведена среща между "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Министерство на енергетиката и КЕВР. На тази среща ще се изяснят всички детайли.

"На първо място увеличението на такса пренос и достъп е в изпълнение на регламент на ЕК, който е в сила от 2011 г. По силата му всеки един от операторите трябва да промени тарифната си политика, която трябва да е с входноизходен модел", каза Теменужка Петкова. Тези действия са започнали още 2012 г., за да се стигне до сегашната ситуация.

"Сами може да прецените от 2005 г. до настоящия момент само с процента на инфлация, ако трябва да бъде актуализирана, тя трябва да е със съвсем други стойности. Не бива да забравяме, че моделът, който изисква регламентът на ЕК, е модел, който ще гарантира приходите на оператора, за да може той да осъществява своята дейност", допълни енергийният министър.

"Всичко е на база методика, разработена от консултанти и тя отговаря на всички изисквания на регламента на ЕС, който сме длъжни да спазим. Ако не спазим рискуваме да бъде стартирана наказателна процедура срещу България", обясни енергийният министър. Трябвало е методиката да бъде въведена преди 3-4 години. Този ангажимент не е бил изпълнен и сега трябва да се изпълни, категорична беше Теменужка Петкова.

Новата цена на газа ще влезе в сила от 1 октомври тази година. Според Петкова едва ли битовите потребители ще усетят увеличението на цената.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички