Токът на едро у нас е по-скъп, отколкото в скандинавските страни


Токът на едро у нас е по-скъп, отколкото в скандинавските страни
Снимка: БГНЕС

3070

Оказва се, че богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия.

България се нарежда някъде по средата в класацията, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, пише в. "Сега" в днешния си брой.

Така докато в Дания, Швеция и Финландия средните цени на едро са в диапазона 30-33 евро за мегаватчас, то в България цената е 40.70 евро. В Германия също плащат за ток по-малко - средно 33.90 евро за мегаватчас. Най-евтино е в Норвегия - 30 евро. В същото време в Италия, Гърция и Португалия плащат двойно - до почти 61 евро за мегаватчас.

Липсата на конкурентен пазар на електроенергия в България, за който се говори от години, е причината за скъпия ток на едро. В края на миналата година цените за бизнеса на свободния пазар тръгнаха нагоре. Тогава работодателите заявиха, че става въпрос за манипулация на пазара, тъй като на практика на него участват ограничен брой играчи. На борсата по това време имаше двама продавачи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Цените на едро са важни за индустрията и за търговците на ток и обикновено се различават от цените за бита. Данните на Евростат за цените на дребно за битовите потребители в края на миналата година показаха, че у нас стойностите са най-ниски. През първата половина на 2017 г. българите са плащали по-малко от 10 евро за 100 киловатчаса, докато в Дания и Германия - над 30 евро. Съпоставката обаче е само за крайни цени и не се обвързва с нивото на доходите и покупателната способност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички