Топлата вода може да поевтинее с 10 на сто


Топлата вода може да поевтинее с 10 на сто
Снимка: Thinkstock

1445

Цената на топлата вода може да падне с 10 на сто. Това става възможно заради намаляването на цените на природния газ за второто тримесечие на годината, което се очаква да бъде с около 13 на сто, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Намалението на цената на природния газ може да достигне до 10 % в зависимост от типа на централата и ще бъде основно за крайните потребители", заяви председателят на комисията Светла Тодорова. 

Принципът в разработването на отделните цени на отделните топлофикационни дружества и заводски централи, използващи природен газ, е да се компенсират загубите им, които са настъпили в резултат от непроменянето на цената на природния газ в минали тримесечия, когато тя се е увеличавала.

"Точно са изчислени паричните загуби, които те са претърпели от това действие като регулиране, осреднени са и са приложени за отделните дружества. Процентът е малък. По-голямата част от намалението на природния газ ще отиде към крайните потребители. В малка част ще остане към топлофикациите", подчерта Тодорова.

От Комисията коментираха още, че не може да се говори за глоби на електроразпределителните дружества и енергийния системен оператор за действията по време на последните бедствия, тъй като по време на снеговалежите са работили при форсмажорни обстоятелства.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на природния газ от 1-ви април, съобщава националното радио.

Предложението на "Булгаргаз", възприето от работната група на регулатора, е за намаление на цената на синьото гориво с над 13%, в сравнение със сега действащата цена.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички