"Топлофикация - Русе": Фондът за НЕК е чист рекет


"Топлофикация - Русе": Фондът за НЕК е чист рекет
Снимка: БГНЕС

3087

Фондът за компенсиране на финансовия дефицит на НЕК е чист рекет и обрича топлофикационното дружество на фалит. Около това становище се обединиха синдикатите в "Топлофикация-Русе", които излязоха днес на едночасов мълчалив протест пред сградата на централата. Те са готови да продължат с ефективни стачни действия, за да защитят работните си места, предаде БГНЕС.

Съпредседателят на КНСБ в дружеството Любомир Керимов коментира, че на практика 5%-те процента ще намалят сериозно приходите на "Топлофикация-Русе", което ще доведе до варианти за намаляване на заплати, забавянето им и дори до съкращения на хора. "Предложихме няколко алтернативни варианта, нито един от тия варианти не беше приет. Говорим за диференцирана ставка на този данък, говорим за отпадане дори, влизахме в положението на МС, въпреки че лично мое мнение и мнението на останалите синдикати това е един чист вид рекет", заяви Керимов.

По предварителни изчисления през лятото, когато е най-свитият производствен процес, въпросните 5 % за НЕК възлизат на около 120 000 лв. През отоплителния сезон ще бъдат много повече, а изискването е да се плащат точно на 15-о число. В противен случай текат наказателни лихви.

"Тези 5% не са върху нормата на възвращаемост на дружеството, а са 5% оборотни средства. Нормата на възвращаемост на дружеството е далеч по-ниска. И на практика по този начин дружеството се обрича почти на фалит. Вноските по тази алинея са публични държавни вземания, което означава, че всякакви финансови постъпления в централата било от другата й дейност, производство на топлинна енергия, веднага ще отиват в този фонд, което е най-малкото нечестно. Противоречи на всякаква икономическа логика", заяви Тодор Обретенов, зам.-главен инженер на "Топлофикация-Русе".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички