Total започва проучванията в "Хан Аспарух" през февруари


Total започва проучванията в "Хан Аспарух" през февруари
Снимка:

2908

Френската компания Total ще започне проучвания на блока "Хан Аспарух" в морето от Варна до Шабла през февруари. От 700 хиляди до 1 милион евро на ден ще влага тя при сондажите за наличие на нефт и газ. Това съобщи във Варна управителят й Ксавие Фожрас, предаде "24 часа".

Проучванията ще обхванат територия с площ 14 хил. кв. м. До момента в Черно море са правени девет сондажа, от които успешен е бил единствено този в румънски води. Очаква се да пристигне сондажен кораб,Данните са обобщени в 3D карта на морското дъно. Проучванията ще продължат до месец май и ако са успешни, ще доведат до голяма независимост на българската енергийна система, категорични са французите.

„Не е лесно да се правят сондажи в такава среда. Ще използваме стандартни технологии, които ще се приведат в екстремни състояния. Първо трябва да се изминат 2 хил. метра дълбочина на водата, след това още 4 хил. метра камък. Може да срещнем много високо налягане и температури до 150 градуса по Целзий“, посочи мениджърът.

След като сондажите приключат, независимо от резултата, те ще бъдат запечатани. Отпадъците ще бъдат извозвани до брега и преработвани. Разбитата скала от морското дъно може да се смеси с цимент и да се направи бетон например, обясни Кзавие Фожрас. Той обеща, че всички рискове ще се вземат предвид, че са предвидени защитни мерки и че има планове за реагиране при спешни случаи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички