Търсим нефт и край Враца


Търсим нефт и край Враца
Снимка: Getty Images / Guliver

2547

Правителството реши да започне конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-25 Враца-запад“, разположен на територията на Северозападна България. Блокът е с площ 4886 кв. км.

Стартирането на конкурса е мотивирано със заявен инвеститорски интерес. Конкурсът ще се проведе при следните основни параметри: разрешението за търсене и проучване ще е с петгодишен срок, с право на две продължения от по две години; конкурсните книжа ще могат да се закупуват до 120 дни от датата на обнародване на решението в Официален вестник на ЕС; кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса до 140-ия ден от обнародване на решението, а оферти – до 155-ия ден.

Предложенията на участниците ще се оценяват според предлаганите работни програми, средства за опазване на околната среда, бонуси, обучение и притежаваните управленски и финансови възможности на кандидатите.

Решението за стартиране и параметрите на конкурса ще бъдат обнародвани в Официалния вестник на ЕС, „Държавен вестник”, на електронната страница на Министерския съвет, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и София, на чиято територия се намира „Блок 1-25 Враца-запад“.

С друго решение Министерският съвет удължи срока за търсене на нефт и природен газ в „Блок 1-17 Овча могила“, разположен на територията на областите Плевен и Велико Търново, където фирмата „Проучване и добив на нефт и газ“ АД извършва дейност от 2010 г. Титулярът е поискал двегодишно удължаване за допълнително проучване поради наличието на няколко позитивни структури, които предполагат натрупвания на нефт и газ в тях. В дългосрочен план при положителен резултат от търсенето и проучването, ще се постигне развитие на пазара за природен газ, осигуряване нуждите на промишлеността, откриване на нови работни места и постъпления от концесионни плащания.

Монтанското дружество „Креди“ ЕООД получава концесия за добив на индустриални минерали – органогенни варовици, годни за производство на фуражни креди от находище „Селска река“, разположено в землището на с. Доктор Йосифово, община Монтана.

Концесията се предоставя за срок от 35 години, като за този период дружеството ще инвестира над 141 900 лв. Очакваните постъпления от концесионните плащания са за над 287 000 лв. без ДДС. Плащанията постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на находището.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички