Удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 360 млн.евро


Удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 360 млн.евро
Снимка:

3366

Всички проверки, които бяха направени, и специалистите, които ги направиха, декларираха, че състоянието на оборудването на системите е прекрасно и като експлоатация, и като поддръжка, и като моментно състояние. Няма никакви съмнения относно възможността за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви на "Атомекспо 2015" директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов, предаде БГНЕС.

Ангелов, позовавайки се на българския ядрен регулатор, заяви, че няма опасност той да не удължи лиценза, защото контролират всички дейности свързани с удължаването на експлоатацията на двата блока.

"Цялата програма е изпълнена, всичко беше направено. Над 50% от дейността е изпълнена. Тази, която трябва да се изпълни специално за 5 блок, е изпълнена напълно. Оформени са напълно всички документи и анализи от обследванията и пробите, които са направени. Оттук нататък с тази информация изпълнителските организации от Русия и България и "Електрисите дьо Франс" ще направят анализи и разчети. На базата на постигнатите резултати по методиките, които имат и статистиката, която имат, ще ни дадат едно обоснование за възможността за продължаване на експлоатационния срок специално на 5 блок. Надяваме се с минимум 30 години напред, защото нямаме засега основания или забележки, които да сочат различни прогнози", каза Ангелов.

От своя страна, председателят на Българския енергиен холдинг (БЕК) Жаклен Коен уточни, че 30 години са разрешение от конструктора, а според българския закон ще бъде издадено разрешение за 10 години. "Това разграничение трябва да се направи. След 10 години отново се кандидатства. За нас основно е решението на конструктора по отношение на системите на незаменимото оборудване", отбеляза той.

На въпрос за цената Димитър Ангелов заяви, че средствата, които за момента са планирани, са на базата на това, което е необходимо да се направи. "Знаете, че имаше първи етап на комплексното изследване. На неговата база беше разработен и съгласувана програма, която трябваше да се изпълни конкретно за обследване на оборудване. За определяне конкретно и точно на възможността за удължаване на експлоатационния срок на оборудването. Тези средства ние сме ги определили. Около 360 милиона евро, в основни линии това се очаква да бъдат разходите", заяви Ангелов.

"Руските организации декларираха не само за нашия контракт за удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", а за всички международни договори, че те нямат такъв, който да не изпълняват или по който да имат някакви забавяния или нарушения", каза още той.

Ангелов подчерта, че дори с американците и украинците "Росатом" си изпълняват задълженията много коректно и точно.

На същия въпрос Коен заяви: "Г-н Кирил Комаров (заместник-генерален директор на "Росатом" - бел.ред.) изрично подчерта, че към момента няма нито една компания от състава на "Росатом" или самият "Росатом", на която да е наложена санкция. Така че те наистина изпълняват и са декларирали, че ще изпълнят и нашия договор така, както е сключен докрай. Нямам никакви опасения в тази посока".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички