Удължаването на работата на 5-и блок на "Козлодуй" може да се забави с година


Удължаването на работата на 5-и блок на "Козлодуй" може да се забави с година
Снимка:

2110

Процесът за удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен с около една година. Това каза пред БНР председателят на неправителствената организация БУЛАТОМ Богомил Манчев.

"Борихме се седем години, за да удължим ресурса на 5-и и 6-и блок. И така пет години докато подпишем договора. Страшно важен. Ако беше толкова важен, трябваше първи да сме го подписали, сега да сме направили програмата. Ние сега я правим програмата с риск и вече влезнахме в него, че ще закъснеем от срока, в който изтича ресурсът на 5-и блок", заяви Манчев.

По думите рискът техногенно няма да навреди, но чисто административно АЕЦ "Козлодуй" ще плати глоби, които задължително трябва да бъдат наложени от регулатора.

АЕЦ "Козлодуй" ще намери парите за модернизацията на блоковете и удължаване на живота на реакторите, но заради грешна политика централата губи средства, каза още Богомил Манчев.

"Когато едно изключително непечелившо предприятие стои на пазара, то работи, но ти го караш да ти продава електроенергията по 30 лв., какво може да прави, освен да губи", коментира председателят на БУЛАТОМ. По думите му около 30% от електроенергията на "Козлодуй" се взима за по 30 лева, за да се дава на регулиран пазар. "Сега, извинявам се, 30 лв. в къщи на ръка да движите един тахогенератор да произвежда ток, ще е 32 лева. Има доста затруднения. Големи суми дължи НЕК на АЕЦ "Козлодуй", това е факт. В крайна сметка 130 милиона е 30% от годишното брутно производство на "Козлодуй"", каза той.

Още по темата четете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички