"Южен поток" все още не е спрян официално, заяви Борисов


"Южен поток" все още не е спрян официално, заяви Борисов
Снимка: БГНЕС

1967

И до днес нямаме писмени документи, в които категорично дасе заявява, че проектът "Южен поток" е приключен. Тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа".

Борисов посочи, че страната ни е буфер между санкциите от ЕС заради нарушаването на Третия либерализационен пакет от една страна и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите, от друга страна, предаде БГНЕС.

Премиерът заяви и че за развитието на газопреносната мрежа са важни интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция. За конектора с Румъния той посочи, че се налага всичко да се прави наново, защото конекторът е бил направен некачествено. За конектора със Сърбия заяви, че очаква да се изгради и да се свърже с Хърватия, където също се обмисля строежа на терминал за втечнен газ.

Борисов посочи още, че за диверсификацията на газа страната ни разчита и за нея са важни също коридорите за газ от Азербайджан, Туркменистан, Иран, като той се надява и "Набуко" да мине през България.

"С нашата газопреносна мрежа имаме готовност и можем да инвестираме средства в нови тръби и не се очаква да имаме проблеми с третия либерализационен пакет", каза той.

Борисов припомни и проблемите в бранша, като спомена дълговете на НЕК, които са вече над 3.7 млрд. лв. и са обвързани с междуфирмена задлъжнялост.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички