В България се потребява все по-малко газ


В България се потребява все по-малко газ
Снимка: Getty Images

1635

Потреблението на газ в България се е понижило с 6 на сто през последните девет месеца. Няма вероятност до 2020 г. то да се увеличи чувствително. Това заяви на пресконференция д-р Пламен Димитров, член на Българско геополитическо дружество, предаде БГНЕС.

Специалистът коментира още, че между 2010 и 2013 г. потреблението на газ в Европейския съюз (ЕС) е спаднало с около 13%. Той обясни, че потреблението на газ като цяло спада, защото се изнасят енергоемки производства към Азия, въвеждат се енергоспестяващи технологии, а програмата за саниране на панелните блокове също ще повлияе конкретно за България.

Д-р Димитров анализира и причините за провала на газопровода "Южен поток" (ЮП). Първата причина, която той изтъкна е свързана с това, че проектът не отговарял на втори и трети енергиен пакет на ЕС, иначе казано, не отговаря на европейското законодателство. Втората причина несъмнено е кризата в Украйна. Ако до кризата в Украйна имаше шансове ЮП да се случи, сега Европейската комисия (ЕК) категорично би отказала поради силно изострените отношения на ЕС с Русия, коментира д-р Димитров. Според него може би това е една от причините Владимир Путин да спре "Южен поток", тъй като вижда, че скорошно разрешение от ЕК за строеж няма да има. На трето място анализаторът постави ограничената финансова база на руската компания "Газпром". Несъмнено като важен детайл д-р Димитров изтъкна и спадащото потребление на газа в ЕС, което е малко известен факт.

Най-важният процес за 2014 г. е появата на ЕК като най-важния играч на геоенергийния терен, посочи д-р Димитров. Според него "Газпром" се опитва да пренасочи голяма част от износа си към Китай, но към 2020 г. България ще продължава да получава газ по същия маршрут през Украйна от източника "Газпром".

Относно така наречения газов хъб в Черно море специалистът коментира, че това нещо се е родило във въображението на премиера Бойко Борисов. Той си е задал въпроса защо този хъб да е в Турция, а не в България. Обаче такъв хъб-няма да има, категорично заяви д-р Пламен Димитров.

Според проф. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Чернозирец Храбър" и ЮЗУ "Неофит Рилски" сагата "Южен поток" не е приключила. Надявам се да не приключи, защото ще бъде много голям минус за България, допълни тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички