В Германия вече има натиск за отпор срещу санкции от САЩ за "Северен поток 2"


В Германия вече има натиск за отпор срещу санкции от САЩ за "Северен поток 2"
Снимка: Getty Images

4883

Икономически сблъсък между САЩ и Германия заради "Северен поток 2" изглежда ще има и първите залпове са налице. Това личи от коментар на авторитетното германско издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че през тази седмица комисиите по отбрана на Камарата на представителите и на Сената прокараха законопроект за налагане на санкции срещу участниците в "Турски поток" и "Северен поток 2", но тепърва той трябва да мине през пленарна зала на двете камари на Конгреса и да бъде подписан от американския президент Доналд Тръмп.

"Санкциите срещу "Северен поток 2" са удар срещу Европа и близкия партньор Германия", заяви президентът на германско-руската външнотърговска камара и главен изпълнителен директор на нефтено-газовия концерн OMV Райнер Зееле. OMV е част от проекта "Северен поток". А според Зееле, вече е настъпило времето Берлин и Брюксел да заемат ясна позиция и да отговорят с целенасочени мерки, тъй като на карта е заложена енергийната независимост на Европа.

Председателят на германско-руската външнотърговска камара Матиас Шеп обясни, че изграждането на "Северен поток 2" ще увеличи енергийната сигурност в Европа и ще гарантира по-ниски цени на енергията в сравнение с втечнения газ от Съединените щати. Той отправи критика заради това, че посредством новите санкции се насърчава продажбата му в Европа. Шеп се позова на документ, съдържащ позицията на външнотърговската камара, според която Германия се нуждае от ниски цени на енергията, за да оцелее нейната енергоемка промишленост в глобалната конкуренция. Зависимостта от руския газ е измислен аргумент, тъй като в днешно време теоретичното спиране на доставките на газ от Русия може да бъде компенсирано чрез закупуване на втечнен газ, смята Шеп. ЕС зависи по-малко от руския газ, отколкото Русия от валутните постъпления от предназначения за ЕС руски газ, добавя германецът.

Консорциумът "Северен поток" се ръководи от руския концерн "Газпром", който осигури половината от финансирането на проекта на обща стойност 9,5 млрд. евро. Сред партньорите са германските компании Uniper и Wintershall. Според консорциума, тръбопроводът, който в голямата си част протича успоредно на "Северен поток 1", е 90% завършен и се предвижда да бъде пуснат в експлоатация през следващата година.

От компанията-оператор на "Северен поток 2" отказват да коментират наближаващите американски санкции. "Ние сме наясно с политическите дебати и законодателните инициативи в Конгреса на САЩ", заяви говорител на "Северен поток 2" и допълни, че компанията не може да коментира евентуалния ефект от санкциите върху реализацията на проекта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички