В петък ще стане ясна цената на природния газ


В петък ще стане ясна цената на природния газ
Снимка: БГНЕС

733

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще проведе закрито заседание на 19 декември, петък, на което ще бъде утвърдена цената за I-во тримесечие на 2015 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа. Това предаде БГНЕС.

След заседанието на комисията Димитър Димитров, член на ДКЕВР, бе запитан дали има опасност топлофикациите да останат тази зима без газ заради "Булгаргаз". Много е трудно да се каже в позицията, в която е ДКЕВР, тъй като това са търговски отношения. Цената на природния газ е балансирана и е направена така, че да не се отрази утежняващо по никакъв начин на топлофикационните дружества през първото тримесечие на 2015 г., заяви той.

По думите му в активния сезон топлофикационните дружества значително подобряват паричните си потоци, което предполага и по-добри плащания към обществения доставчик на природен газ. От тази гледна точка това минимизира риска от спиране. Количествата, които остават в Чирен - между 140 и 160 млн. кубически метра, ще могат да покрият за известно време необходимостта. Но не е икономическо съобразно тези количества да стоят там, а дружеството да купува други от договори по внос, поясни Димитров. Решението на "Булгаргаз" е логично обяснимо и предполага, че се споделя от страна на принципала на дружеството, заяви Димитров. От думите му стана ясно, че винаги са оставали количества между 100 и 150 млн. в Чирен. Когато се добият количества, налагането пада и дневното количество намалява – това са физически закони, които нямам как да променим. Все пак това количество природен газ е извлекаемо, извън буферното в Чирен, заяви Димитров.

Той увери, че това няма да повлияе по никакъв начин нито на запасите в Чирен, нито на интересите на потребителите от гледна точка на снабдяване. Димитров коментира, че според него няма опасност от газова криза, тъй като в пресата пишело, че е договорен зимен пакет. 140 млн. куб ще останат в Чирен в края на март, когато потреблението започва да намалява. Там ще остане едно количество, което ще се използва при всякакви ситуации, каза още той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички