ВЕИ фирми с остри критики към промените в енергийния закон


ВЕИ фирми с остри критики към промените в енергийния закон
Снимка: БГНЕС

3680

Част от ВЕИ фирмите, обединени в Асоциация свободен енергиен пазар, разкритикуваха предложените промени в Закона за енергетика. Те бяха внесени в Народното събрание от ГЕРБ и предвиждат централите с мощност над 4 мегавата да излязат на свободния пазар. Разликата между пазарната и преференциалната цена ще се покрива с премии, определяни всяка година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предвиждат още промените.

С тях се въвеждат и мерки към некоректните търговци, които пропускат плащането на таксата "задължение към обществото" към НЕК. Заради появилите се през последната една година проблеми с неплатени от някои търговци вноски "задължение към обществото" се въвежда изискване за предоставяне на банкова гаранция или депозит в полза на фонд "Сигурност", който евентуално може да я усвои и преведе към НЕК, пише в. "Сега".

Според асоциацията обаче идеята за такива премии не е добра и няма да запази инвестиционните условия на производителите. От там допускат, че КЕВР субективно ще определя разликата в цените. Фирмите смятат още, че редът за определянето на премии трябва да бъде разписан в Закона за енергетиката, а не с това да се занимава регулаторът, тъй като се"създава правен вакуум и несигурност за производителите, както и като цяло за системата и механизмите за компенсиране на разходите от изкупуването на тока от ВЕИ".

Зелените централи критикуват и друго предложение, свързано с банковите гаранции. Голяма част от търговците на ток работят единствено в условия на отложени плащания, като в по-голямата си част доставките към крайните клиенти не са обезпечени с никакви гаранции от тяхна страна, разясняват от асоциацията. Този риск, заедно с високия дял на забавени плащания, води до тежести в паричните потоци. Резултатът може да бъде оттегляне на производители от пазара поради невъзможност да изпълняват изискванията. В резултат ще се наруши и конкурентната среда в сектора. Затова от асоциацията смятат, че единственият начин търговците да продължат да извършват дейност ще бъде да увеличат цените на енергията за крайните потребители - битови и стопански, и тежестта от изискването за банкови гаранции може да бъде прехвърлена към клиентите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички