ВЕИ-тата към управляващите: Не е имало година, в която да не сте ни вземали приходи с такси


ВЕИ-тата към управляващите: Не е имало година, в която да не сте ни вземали приходи с такси
Снимка: Getty Images / Guliver

3394

Сериозна аргументация срещу твърденията на депутати и политици относно цената на електроенергията от възобновяеми източници представят общо 274 малки ВЕИ-та, изградили мощностите си със средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Три години малките ВЕИ централи, ползвали подпомагане по ПРСР, са се възползвали за цената на зелената енергия, без да се включва субсидия, твърди депутатът Делян Добрев според малките ВЕИ-та. Отговорът – с решение на 14 септември, 2012 КЕВР въведе нова такса, която беше обжалвана пред съда. Въпреки, че Законът за енергията от възобновяеми източници (ЗВЕИ) гарантира на инвеститорите твърд приход за следващите 20 години , с въведените промени доходността на всички соларни проекти от 2011 година намаля с 20 %, а проектите от първата половина на 2012 година с 39%, посочват ВЕИ-тата.

От 01.01.2014 влиза в сила нова такса от 20% върху приходите ни по предложение на Волен Сидеров, която Конституционния съд също отмени като противоконституционна. По искане на Президента, съдът да обяви за противоконституционна въведената такса от 20%, върху приходите от продажба на ВЕИ.

През миналата година в Закона за енергетиката беше направена промяна, която взема 80% от приходите ни, оплакват се малките ВЕИ-та, които припомнят и 5% от прихода за Фонд сигурност на енергийната система. Отделно имаше и ограничение от 40-60% на производството в слънчеви месеци, оплакват се ВЕИ-тата.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов имало злоупотреби с европейски помощи – собствениците на фотоволтаични централи, финансирани до 80% от ЕС, не са представили декларации за това и им е начислена над 500 лв. цена на тока, все едно че са изградили централите изцяло със своя инвестиция. Това е лъжа, казват от ВЕИ-тата и дават доказателства - основно изискване за подписване на договор за изкупуване на електрическа енергия със съответното ЕРП-та е предоставянето на нотариално заверена декларация, която всеки производител трябва да декларира наличие или липса на подпомагане. Именно преди подписване на договорите си за изкупуване, сме декларирали субсидията си и сме приложили договора си за подпомагане с ДФЗ.

Имаме подписани 20 годишни договори в които цената не "преференциална", а законно договорена, но досега нито една година не сме получили пълния си приход, без незаконни такси и ограничения, заключват ВЕИ-тата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички