ВЯЕЦ „Св. Никола“ произведе 23% повече електроенергия от вятър през деветмесечието на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.


ВЯЕЦ „Св. Никола“ произведе 23% повече електроенергия от вятър през деветмесечието на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.
Снимка: AES

6917

Ветроенергийният парк „Свети Никола“ произведе 254 384 МВтч. електроенергия за периода от януари до септември 2020 г. Това е с 23% повече спрямо същия период на 2019 г., показва анализ на производствените резултати на най-голямата вятърна електроцентрала в България.

Тази година ВяЕЦ „Свети Никола“ отбелязва 10 години от началото на своята търговска експлоатация. За този период ветроенергийният парк произведе за българските потребители 3,2 млн. МВтч. чиста и надеждна електроенергия. В същото време благодарение на работата на ВяЕЦ „Свети Никола“ на страната ни бяха спестени близо 2,6 млн. тона въглеродни емисии.

Припомняме, че благодарение на своите 52 ветрогенератора с обща инсталирана мощност 156 МВтч. ВяЕЦ „Свети Никола“ подпомага България в изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти за 16% ВЕИ в енергийния сектор. Турбините на ВяЕЦ „Свети Никола“ произвеждат 20% от електроенергията от вятър в страната. Общата инвестиция в проекта за ВяЕЦ „Свети Никола“ е 540 млн. лева, осигурени като капитал от корпорация AES и кредити от ЕБВР и МФК към Световната Банка.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на специалисти орнитолози на място, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да пропусне пернатите.

За AES България

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте AES България във Facebook: @AESBGи Youtube: AES Bulgaria.

За ЕЙ И ЕС

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни за 2019 г. са 10 милиарда долара, а ние притежаваме и управляваме общо 34 милиарда долара в общи активи.

За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте AES в Twitter тук: @TheAESCorp.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички