ВяЕЦ „Свети Никола“ генерира с 35% повече електроенергия през август 2022 г. спрямо юли


ВяЕЦ „Свети Никола“ генерира с 35% повече електроенергия през август 2022 г. спрямо юли
Снимка: AES

3376

С производството си през миналия месец най-големият вятърен парк в България задоволи месечното потребление на 68 000 български домакинства

Ръст от 35% на генерираната за август електроенергия отбелязва вятърен парк „Свети Никола“. През миналия месец най-големият вятърен парк в България  произведе 20 826 МВтч. зелена електроенергия, спрямо 15 438 МВтч. през юли 2022 г., показва анализ на производствените данни на вятърния парк.

Произведената от ВяЕЦ „Свети Никола“ електроенергия през август се равнява на средното потребление за месеца на 68 000 български домакинства. Затова може да се каже, че турбините на вятърния парк са осигурили потреблението за този месец на всички домакинства в Област Добрич. Така благодарение на ВяЕЦ „Свети Никола“ добричлии са използвали само възобновяема енергия и са били въглеродно неутрални по отношение на електропотреблението си през август. Това е поредната крачка към по-зеленото енергийно бъдеще на България.

Общо за осемте месеца от началото на 2022 г. ВяЕЦ „Свети Никола“ е произвел за България 246 619 МВтч. зелена електроенергия.

ВяЕЦ „Свети Никола“ има 52 вятърни турбини с обща инсталирана мощност 156 МВт. и представлява над 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България. ВяЕЦ „Свети Никола“ подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс и е в подкрепа на политиката на България към борба с климатичните промени.

_____________

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички

Най-четени новини


виж всички