Време е да заговорим за "Южен поток" в детайли, смята Дончев


Време е да заговорим за "Южен поток" в детайли, смята Дончев
Снимка: БГНЕС

1467

След една седмица на емоции е време да започнем да говорим за "Южен поток" в детайли. Нужен е пецизен икономически анализ какво България губи и какво печели. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред националната телевизия.

Проектът би могъл да носи икономически ползи за България, увери той. В самия процес на изграждане – ще бъдат осигурени работни места. Зрял безпристрастен икономически анализ се подготвя в момента. Освен преките ползи, свързани със самия инвестиционен процес България би могла да има печалба, но само при определени показатели, посочи той, но не конкретизира какво има предвид. Единствено уточни, че по отношение на печалбата не трябва да сме прекалени оптимисти – голямата печалба би могла да има след 20 години.

Дончев отново повтори, че България не може да води сепаративни преговори и подчерта, че тук преговорите трябва да се водят между Русия и Европа. Утре той ще участва на среща на енергийните министри и ще постави въпроса. България не може да бъде просто оставена да претърпява всички щети от прекратяване на проекта. Политическата подкрепа по темата е важна. Европейските пари е важно да се управляват правилно, коментира вицепремиерът. Половината е в изпълнението на процедурите, другата половина е доверието, смята той и заяви, че "опитът на България да вкара "Южен поток" през задната врата, създаде недоверие".

За европейските средства, които бяха спрени заради допуснати грешки в периода 2010-2013, Дончев твърди, че до момента са възстановени средствата от Околна среда от 2013 г. – 400 млн. Надяваме се нещо да получим по програмата и за 2014 г. Следващата седмица очакваме програма Регионално развитие също да бъде отворена, каза той, като не посочи колко пари се очакват точно. След разблокирането на плащанията се подават искания за плащане към ЕК, каза Дончев. Двете програми в най-лошия период бяха задлъжнели с 1.5 млрд., дори 1.8 млрд. евро, подчерта той. Според него щом на такова високо ниво в ЕК са отчетени мерките, които предприема страната в последните месеци, значи тези средства ще са факт. Той отново отчете, е към момента България е изпратила всички оперативни програми.

От гледна на политическите реалности в момента, този кабинет няма алтернатива, заяви Дончев.

Вицепремиерът коментира и как ще бъдат подпомогнати хората, пострадали при сегашните наводнения. След оттеглянето на водата ще бъдат направени оценки на щетите. Междуведомствената комисия за подпомагане има ограничен лимит от 70 млн. лв. , а вече имахме наводнения, които също трябва да бъдат подпомогнати. Проблемът е частните имоти – те трябва да бъдат застраховани, каза Дончев. Според него е добре да бъде създаден катастрофичен пулт, което по думите му е нещо като държавата да е застраховател и да събира по 5 или 10 евро на година и със събраните средства да се обезщетяват пострадалите от природни стихии.

Принципният начин за регулиране на язовирите не е министри и зам.-министри да следят нивото на водата, каза Дончев след като обясни как зам.-министър е стоял цяла нощ на язовир "Жребчево" и всеки момент го е информирал колко вода се изпуска и какво е нивото. Нуждаем се от ясна отговорност за поддържане на язовирите. Те се управляват от половината държава – министерствата на енергетиката, земеделието , околната среда… Този, който трябва да управлява язовирите трябва да е само един, подчерта вицепремиерът. Поради очаквания обем на щетите ще подготвим още една апликационна форма за фонд Солидарност, увери той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички