Все още няма инвестиционен проект за седми блок АЕЦ "Козлодуй"


Все още няма инвестиционен проект за седми блок АЕЦ "Козлодуй"
Снимка:

2775

Инвестиционен проект за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" все още няма. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът на Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

Дончев поясни, че се водят преговори и в зависимост от резултата по тях, може да се стигне до подобен проект, но може и да не се стигне. "Още повече, че 50% участие на българската държава или някое държавно дружество, към момента е чиста спекулация”, посочи Дончев. Той коментира, че щом пазарът на Балканите осмисля логиката на подобна инвестиция, инвеститорът е добре дошъл. Става ясно, че от водените до момента разговори, подобна инвестиция ще цели износ на електроенергия за други балкански държави.

Припомняме, че американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) проявява интерес към изграждане на седми блок на българската АЕЦ. Преди октомври министърът на енергетиката Теменужка Петков заяви, че диалогът с "Уестингхаус" е "много добър". Тази година България се отказа американската компания да строи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Относно либерализацията на енергийния пазар у нас, вицепремиерът обясни, че тя се прави не само заради европейския пазар, но и в полза за потребителите. "Каква ще бъде цената на тока след либерализацията не може да каже никой. Опитът на други държави показва, че след въвеждането на либерализацията действително има различно повишаване на цената в различните държавни”, обясни Дончев. Той каза, че на 1 януари 2016 г. може би ще станат факт първите сериозни стъпки за либерализация на енергийния пазар, но за крайния потребител най-вероятно това ще стана през март. Либерализационен пазар значи по-добро качество за потребителя и изконното право да избира, увери Томислав Дончев.

Той отговори и на въпрос за цената на винетките като обясни, че с увеличаването на цената на винетния стикер годишният приход ще бъде около 300 млн. лв., което ще увеличи възможността да се строят нови и пътни съоръжения. Дончев поясни, че България има 19 хиляди и 800 км републикански пътища от различен клас и една трета от тази инфраструктура е в недобро състояние.

По данни на Дончев към момента от винетни стикери на годишна база се събират около 224 млн. лева“, като според него, сумата е абсолютно недостатъчна за адекватната поддръжка на републикански пътища и за инвестиции в нови съоръжения.

Томислав Дончев поясни, че средствата от винетки ще бъдат използвани не само за изграждането на нови пътни обекти, но и за поддръжка на старите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички