Всеки четвърти крадец на ток е рецидивист


Всеки четвърти крадец на ток е рецидивист
Снимка: БГНЕС

1992

26% от хванатите крадци на ток в Западна България имат по повече от едно нарушение и на практика са рецидивисти в незаконното използване на електроенергия. Почти хиляда от тях са с над 3 съставени протокола през последните три години. Това съобщават от ЧЕЗ.

В Североизточна България пък делът на изкушаващите се повече от веднъж да крадат ток е 10% от заловените, сочат данни на ЕРП-Север („Енерго-Про“). От третото ЕРП „Електроразпределение-Юг“ (EVN) не дадоха информация за дела на рецидивиращите лица, присвояващи електроенергия, пише "Монитор".

През изминалата 2018 г. в Западна България са разкрити 715 нарушения на юридически лица, които представляват 11% от общо установените кражби на електрическа енергия.

Все повече са обектите с инсталирани машини - „копачки“ на виртуална валута, захранвани незаконно и от електрическата мрежа. Измерванията показаха, че откраднатата енергия от един подобен обект достигат до 50 000 квтч за един месец, или това е потреблението средно на 100-150 домакинства. Не са редки случаите, когато подобни обекти се откриват в индустриалните зони.

Освен „копачките“ друга рискова група са хотели, ваканционни селища и къщи за гости. През 2018-та са хванати над 30 нарушения на подобни клиенти. За месец компанията губи между 10 000 и 60 000 квтч от един обект, като това зависи от неговата големина - капацитет, посещаемост в конкретния район. За периода са били съставени констативни протоколи на 121 ресторанти и питейни заведения, 38 производствени и складови бази, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 17 развъдни бази, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти.

Най-често срещаните начини за кражба са чрез интервенции във вътрешното устройство на електромерите, директни присъединявания към електроразпределителните мрежи и промяна на схемата на измерване. В градовете най-често срещаните нарушения са манипулациите на електромери, включително промяна в схемите на измерване и фърмуера. В извънградските зони и махали също има голямо разнообразие на използваните начини за кражби на електроенергия, но преобладава включването към жицата преди електромера. Някои кражби са били извършени с кабели тип САВТ 3х185+95 кв. мм, даващ възможност да бъдат снабдени с незаконен ток от 40 до 60 абоната. В случая става дума за нелегални връзки към подземните проводници. Откриването им обикновено става с рефлектомери, като точността на операцията е 99%.

Основно техническо средство за установяване на кражбите на електроенергия си остават балансовите електромери, монтирани в трафопостовете. Данните от тях се сравняват с преминалия ток през електромерите на индивидуалните потребители и когато между двете стойности има разлика, това означава, че има нарушители. След това специално обучени служители извършват обходи и инспектират мрежата. Извършват се проверки и по сигнали на клиенти.

През миналата година в дружеството, имащо монопола за електроснабдяване в Западна България, са установени 6646 кражби. За същия период на територията, обслужвана от „Електроразпределение-Юг“, част от групата EVN, са разкрити са 2751 случая на кражби на общо 7589,8 мвтч електроенергия на стойност 1,18 млн. лв. За януари 2019 г. откраднатото количество е около 884 мвтч за над 159 000 лв. Битови абонати са присвоили 425 мвтч на стойност 78,68 хил. лв., фирмените - 459 мвтч за 80,5 хил. лв.

В ЕРП-то за Югоизточна България крадците също използват променена схема на свързване, поставяне на шунт (байпас) в токовите вериги, въздействие на хардуерната част на цифрови електромери. Според експертите от EVN голям ефект срещу кражбите има монтирането на електромери с дистанционен отчет. Този тип уреди подават сигнал при всеки опит за манипулация или външна намеса върху електромера.

3500 случая за миналата година са констатирали в ЕРП-Север в Североизточна България.

Най-много присвоявания са констатирани при битовите абонати. Делът на кражбите от стопанските потребители (фирми) е само 14%, но количеството е над 24% от общите присвоени киловати.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички