Всяко десето зареждане е с некачествено гориво


Всяко десето зареждане е с некачествено гориво
Снимка: iStock/Guliver

2335

Цената на бензина последва спада при петрола. По бензиностанциите у нас цените на масовите горива паднаха под 2 лева на литър. На този фон проверките на Агенцията по метрология и технически надзор за тази година показват, че всяко 10-то зареждане е с некачествено гориво, допълва bTV.

През 2015 година специалистите са направили два пъти повече проверки, взети са над 1100 проби на течни горива - дизел, бензин, газьол.

Какви може да са схемите? Наскоро потребител отива да зареди колата си. Както винаги - пълни резервоара до горе. И остава силно изненадан - на бележката пише 46 литра, а резервоарът му побира 42 литра. А това става в обект на голяма международна верига, а не в малка бензиностанция.

По думите му схемата е проста - резервоарите под колонките се подгряват и така горивата разширяват обема си. Бензиностанциите печелят от разликата.

В лабораторията на контролния орган твърдят, че манипулация с пробите не може да има - всичко пристига кодирано и изпитванията се правят анонимно.

"Задължително има две паралелни изпитвания и при необходимост се възлагат на трети, четвърти, ако трябва - и на пети човек, за да се докаже резултатът от изпитването", обясни Христина Василева.

135 хиляди литра некачествен бензин е изтеглен от веригите през тази година, два пъти повече е конфискуваният лош дизел. Има и фрапиращи случаи, опасни за колите ни:

"Съдържание на вода в горивото, както и вместо да се зарежда бензин е заредено дизелово гориво", посочи Васил Ненчев от агенцията.

Все пак през 2015 г. некачествените горива са по-малко от предходната година, когато са били близо 15 на сто. През следващата година лабораторията ще се разшири с нова и по-модерна техника, което ще позволи броят на изпитваните проби да стане много по-голям.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички