Въведоха в експлоатация обновената за 35 млн. лв. компресорна станция "Петрич"


Въведоха в експлоатация обновената за 35 млн. лв. компресорна станция "Петрич"
Снимка: Министерство на енергетиката

3958

Газовата компания "Булгартрансгаз" въведе в експлоатация модернизираната компресорна станция "Петрич". Обновяването ще осигури възможност за работа в пълен реверсивен режим и доставки на природен газ от Гърция при необходимост.

Реконструкцията включва монтаж на нов компресор и изграждане на обвръзка на входно-изходните шлейфи, съобщават от Министерството на енергетиката. С реализиране на съоръжението се гарантира реверсиране на пълния капацитет от 3 млрд. куб. метра на година на газопровода за южната ни съседка. Реконструкцията на компресорна станция „Петрич“ е на стойност близо 35 млн. лв.

На церемонията по откриване на компресорна станция „Петрич“ присъстваха премиерът Бойко Борисов, заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

С въвеждането в експлоатация на четвъртата компресорна станция – "Петрич" приключва първият етап от модернизацията на националната газова мрежа. Тази година започват подготвителните дейности и за втория етап от процеса. За период от осем месеца бяха въведени в експлоатация компресорните станции „Странджа“, „Ихтиман“ и „Лозенец“. Финансирането на проекта по модернизация на четирите компресорни станции е в размер на 220 млн. лева и се осигурява със собствени средства от „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Бойко Борисов заяви, че с наличната газова инфраструктура България се превръща в незаобиколим енергиен фактор в региона. По думите му с модернизацията на националната газопресносна мрежа страната ни ще има възможност да транзитира природен газ при реализацията на газовия хъб "Балкан".

От своя страна Теменужка Петкова бе категорична, че модернизацията на КС "Петрич" е стъпка за осигуряване на водещия за правителството приоритет, свързан с диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната.

"Всеки вложен лев в националната газова инфраструктура е инвестиция в енергийната сигурност на България“, подчерта Петкова. „За първи път се осигурява техническа възможност, при необходимост, да получаваме доставки и от терминала за втечнен природен газ на Ревитуса в Гърция“, каза още Петкова.

България е на фаза преговори с Гърция относно възможността да получаваме втечнен природен газ (Liquefied natural gas - LNG) от южната ни съседка чрез терминал край Александруполис. Ако се осъществи този проект би бил ключов за диверсификацията на източниците на природен газ за България, която основно получава суровината от Русия. "Водим интензивни преговори и се надявам скоро да имаме добри новини за LNG терминала край Александруполис", заяви миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова по този въпрос. БЕХ и гръцката Gastrade са създали група, която да разработи проекта за LNG терминал край Александруполис с капацитет от 6,1 млрд. куб. м. газ., като за газ до България се използва интерконектора. По информация на Reuters стойността на терминала е 370 млн. евро и трябва да е готов през 2018 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички