Westinghouse с предложение за по-ниска цена за градежа на седми блок


Westinghouse с предложение за по-ниска цена за градежа на седми блок
Снимка: БГНЕС

2062

Цената на електроенергията от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас. Това показват изчисленията на Westinghouse - дъщерната компания на Toshiba, която сключи акционерно споразумение относно седми блок на Козлодуй и която представи своя икономически анализ днес.

Според прогнозите на компанията тази цена би покрила разходите по изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Представените данни на американската компания за разходите по проекта сочат сумата от 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на България.

Цената, обаче, най-вероятно ще е по-ниска от необходимото. Изчисленията на американците при ръст на икономиката на България от под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания. Прогнозите са седми блок да работи 60 години. Няма обаче все още оценка за разходите по извеждане от експлоатация на мощността, защото периодът на работа е много дълъг и нямало как да се сметне година по година колко би струвало.

Ръководството на Westinghouse се надява проектът да получи одобрението на българската държава и да започне да се развива. Около три години ще бъдат необходими за финансовото структуриране на проекта т.е. за инвестиционното решение, а най-рано електроенергия ще може да започне да се произвежда от 2025 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички