Зад купувача на ЧЕЗ няма политически гръб, твърди Петкова


Зад купувача на ЧЕЗ няма политически гръб, твърди Петкова
Снимка: БГНЕС

2438

Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България. Това заяви министърът не енергетиката Теменужка Петкова пред bTV.

Тя допълни, че следи информацията около сделката, но регулаторните органи в страната ще преценят дали купувачът е приемлив.

Трите ЕРП-та са приватизирани, те са частна собственост и могат да се продават. Според нашето законодателство, регулаторните органи трябва да се произнесат при подобен тип сделки. КФН вече прави проверка, следва да се произнесе КЗК и КЕВР”, каза енергийният министър.

Теменужка Петкова заяви, че всяка една компания може да се опита да придобие ЧЕЗ, визирайки предишния купувач „Инерком”. Тя допълни, че сделката не е била одобрена от КЗК и темата е приключена. Енергийният министър каза още, че не коментира работата си с Гинка Върбакова, но се чуват по празници.

По думите на Петкова, зад „Еврохолд” няма политически гръб. „Г-н Христов застана с лицето си, каза кой стои зад тази компания – той и акционерите. Това е сделка, която се реализира по чешкото законодателство. Няма как българската държава да оказва влияние на подобен тип сделка и трябва да се спре с подобен вид спекулации”, добави тя.

Според енергийният министър, адекватно и бързо са реагирали всички при инцидента в ТЕЦ „Марица Изток 2”, където при планов ремонт се подпали комин на централата. Тя добави, че централата не се е отказа доброволно да поддържа студения резерв. Сега той е поверен на „ТЕЦ Варна”, където мажоритарен собственик е Ахмед Доган.

„Тук става въпрос за едно смущение в електроенергийната система, което беше настъпило на 10 март 2018г. Тогава електроенергийната система беше застрашена и трябваше да се предостави възможност на Националната електрическа компания да гарантира своите доставки. Беше възложено на ТЕЦ „Марица Изток 2” да осигури електричество за регулирания пазар, бита, централата нямаше как да обслужва и студения резерв, и да предоставя електрическа енергия за битовите потребители”, уточни Петкова.

Енергийният министър добави, че „ТЕЦ Варна” работи нормално и няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Тя каза още, че България ще продължи да използва ТЕЦ-овете си на въглища поне до 2030 г., с хоризонт до 2050 г., въпреки европейската практика те да се затварят.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички