Започнала е проверка по поръчката за охрана на ТЕЦ "Марица изток 2"


Започнала е проверка по поръчката за охрана на ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: БГНЕС

3288

Тече проверка по поръчката за охрана, възложена от ТЕЦ „Марица Изток 2“ на „Водстрой 98“, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Става въпрос за поръчка от февруари за 29,3 млн. лв. без ДДС, която губещият държавен тец е възложил на консорциум, в който 50% участие има фирма „Водстрой 98“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Поръчката е възложена без състезание, тъй като е част рамково споразумение от 2014 г. Покани за участие са изпратени само до двата консорциума, сключили споразумението. Конкурсът е минал през 2014 г. и до момента не е плащано нищо.

„Още снощи възложих на министър Теменужка Петкова да го провери. Информира ме, че още от тогава тече това рамково споразумение, което е правено с гриф „секретно“, тъй като се отнася до охраната на ТЕЦ „Марица Изток 2“, поясни премиерът, цитиран от bTV.

По думите му от два консорциума единият е предложил цена около 29 млн. лв., а другият 0 31 млн. лв. и първият е спечелил.

„От снощи възложих и на обяд имах финансовото състояние на теца. Не смятам, че в момента той има основание, нито толкова много пари, за да направи такава поръчка. Още повече, че излиза 3000 лв. за метър охрана. В момента тече проверка, която да установи необходимостта от такава охрана (...) Не виждам ТЕЦ-а „да е цъфнал“ в момента, за да си позволим такъв огромен харч“, каза още премиерът и добави, че е възложил на институциите да си свършат работата.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички