Малките дестилерии минават под контрола на общините


Малките дестилерии минават под контрола на общините
Снимка:

5575

ГЕРБ внесе промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се предлага да се смени тотално режимът, по който малките дестилерии се отчитат, контролират и внасят акциза, като тази дейност да премине изцяло на подчинение на общините. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Кметовете ще имат правата и задължението да водят отчетността, да събират данните от отчетността, да дават разрешението един малък обект да работи или не, ако не се изпълняват определени условия. Сумата от внесения от тези обекти акциз постъпва по сметка на общината.

„Това е една крачка, която е продиктуваната от няколко причини. Една от тях е продължаването на политиката за децентрализация и се дава възможност на общините да получават допълнителни приходи и да осъществяват контрола върху тях. Другата причина е, че Агенция „Митници” работи по правила на т.нар. оценка на риска. Малките дестилерии са твърде далеч от митническите учредения и не са контролирани толкова пряко и постоянно”, обясни Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Тя поясни и, че правилата за производство са били променени от парламента в посока на намаляване на времето за варене на ракия - 6 месеца в годината от юли до декември, намаляване на обема на дестилационните инсталации в един обект до 1000 литра и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. От друга страна Менда Стоянова посочи, че кметовете знаят къде има малки дестилерии и могат да осъществяват контрол на място.

В промените на закона е предложен и режим на регистрация на всички производители, вносители и търговци на съоръжения за производство на спиртни напитки и вино. „Това са продукти, които по закона се облагат с акциз и са на специален режим. Едновременно с това досега нямаше информация кой ги внася, нито на кого се продават. Предлагаме да се въведе регистрационен режим, с който всички юридически лица, които произвеждат внасят или търгуват с подобни съоръжения, ще трябва да се вписват в регистър, воден от Министерство на икономиката. Всички лица ще трябва да водят отчетност на кого са продали съоръженията, която да изпращат ежемесечно на министерството”, допълни Стоянова.

Следващата промяна е свързана с това що е то „малък обект за дестилация”. Съгласно директивата, едно от изискванията е да произвеждаш не повече от 10 хектолитра чист алкохол годишно, което значи около 2 500 литра ракия от порядъка на около 40 градуса.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички