Приеха на първо четене данък "уикенд" за автомобилите


Приеха на първо четене данък "уикенд" за автомобилите
Снимка:

3848

Само 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС) при покупка на автомобил, който обаче се използва и за лични нужди, ще се възстановява. Това става с приети от Народното събрание (НС) на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с които се изменя Закона за ДДС. Поправката в закона стана популярна с названието данък "уикенд".

Депутатите одобриха промените със 102 гласа "за", 33 "против" и 27 "въздържали се". Промените бяха внесени в парламента от Министерски съвет в средата на октомври. Икономическата комисия в парламента разгледа законопроекта на 4 ноември.

Измененията в ЗКПО, касаещи ЗДДС, уреждат правото на данъчен кредит за фирмени активи, ползвани и за лични нужди. Личните нужди включват тези на собственика, на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица. Съотношението се прилага и за получени стоки или услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на тези леки автомобили, пише в законопроекта.

Частичното възстановяване на данъка в размер на 70% ще важи за покупки над 5000 лв. Дружествата, на които вече е бил напълно приспаднат ДДС за превозни средства или недвижими вещи ще трябва да подадат декларация в Националната агенция по приходите (НАП) за разпределение на направените преки разходи.

Направените предложения от лидера на БСП Михаил Миков за промени във връзка с прогресивното подоходно облагане бяха отхвърлени.

В Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са предложени промени също така изменения в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Данъчна помощ за места с висока безработица

Фирмите, които развиват дейност в общини с висока безработица, няма да плащат корпоративен данък, е заложено още в законопроекта. Мярката се разглежда като схема за държавна помощ и има за цел увеличаване на заетостта и насърчаване на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица с или над 25% по-висока от средната за страната, се казва в мотивите на законопроекта.

Схемата не е нова, като още от 2013 г. беше въведена, а сега се цели "да се запази същността на данъчното облекчение и да се прилага през новия програмен период". Фирмите, които искат да се възползват от схемата, трябва да попълнят формуляр за кандидатстване за помощ по образец и да са получили разрешение от Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед, която потвърждава, че помощта има необходимия стимулиращ ефект. Въвеждат се също така 4 типа условия, на които фирмите трябва да отговарят. Данъчните облекчения обаче няма да важат за секторите транспорт, енергетика, първично производство, преработка и предлагане на пазара на селскостопански продукти.

Посолства

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица са предложени промени, свързани с предоставянето на възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и да внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. С проекта се предвижда възможност за приспадане на задължителните здравноосигурителни вноски за всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателния размер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния закон с осигурителното законодателство, както и предотвратяването на противоречива практика по прилагането на законовите разпоредби.

Плащания в брой

Предлага се нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика. Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой чрез промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите - членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, се казва в мотивите.

Земеделски земи в строителните граници на селищата

С промени в Закона за местните данъци и такси, включени в заключителните разпоредби на ЗКПО, се поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти.

Обратно начисляване на ДДС

С проекта се предлага също така удължаване на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури в максимално допустимия времеви обхват до края на 2018 г. Въведеният механизъм се счита за ефективен инструмент за предотвратяване на организираните ДДС измами със зърнени и технически култури и води до намаляване на нелоялната конкуренция. След въвеждането на механизма на обратно начисляване на ДДС в краткосрочен план се наблюдава значителен и траен спад на нивото на данъчните измами, обясняват вносителите за законопроекта.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова предложи срокът за внасяне на промените между първо и второ четене да бъде намален от 7 на 6 дни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички