Възстановяват само до 70% от данъка за служебен автомобил, ползван за лични нужди


Възстановяват само до 70% от данъка за служебен автомобил, ползван за лични нужди
Снимка: Thinkstock

4192

Само до 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС) за закупен от компания автомобил, който обаче се използва и за лични нужди, ще се възстановява. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), внесени в парламента, които уреждат правото на данъчен кредит за фирмени активи, ползвани и за лични нужди.

Личните нужди включват тези на собственика, на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица. Съотношението се прилага и за получени стоки или услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на тези леки автомобили.

Частичното възстановяване на данъка в размер на 70% ще важи за покупки над 5000 лв. Това е по-нисък праг от очаквания - между 35 000 и 50 000 лева, какъвто бе договорен преди две седмици със социалните партньори. До 29 февруари 2016 г. дружествата, на които вече е бил напълно приспаднат ДДС за превозни средства или недвижими вещи ще трябва да подадат по електронен път декларация в Националната агенция по приходите (НАП), че се приложат методика, която отговаря на предназначението на стоката, за разпределение на направените преки разходи.

Данъчна помощ за места с висока безработица 

Фирмите, които развиват дейност в общини с висока безработица, няма да плащат корпоративен данък, е заложено още в законопроекта. Мярката се разглежда като схема за държавна помощ и има за цел увеличаване на заетостта и насърчаване на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица с или над 25% по-висока от средната за страната, се казва в мотивите на законопроекта. Схемата не е нова, като още от 2013 г. беше въведена, а сега се цели "да се запази същността на данъчното облекчение и да се прилага през новия програмен период". Фирмите, които искат да се възползват от схемата, трябва да попълнят формуляр за кандидатстване за помощ по образец и да са получили разрешение от Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед, която потвърждава, че помощта има необходимия стимулиращ ефект. Въвеждат се също така 4 типа условия, на които фирмите трябва да отговарят.

Посолства

Дипломатическите представителства вече ще могат да удържат и внасят данък върху доходите от трудови правоотношения с местни служители. Това обаче няма да има задължителен характер за посолствата, а пред края на предходната година те трябва да уведомят НАП, че искат да внастя данък за местния си персонал. В момента дипломатическите представителства не са работодатели по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физически лица. 

Доходите със случаен характер

Доходите със случаен и нерегулярен характер, които включват обезщетения за пропуснати ползи и неустойки с такъв характер, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител; лихви, които не се облагат с окончателен данък, ще се облагат само годишно съгласно действащата разпоредба на закона. Дължимият данък ще се определя от физическото лице с подаване на годишна данъчна декларация. Установено е, че значителен брой физически лица, получатели на такива доходи, не са ги декларирали и платили. С предложената промяна ще се намали възможността за недеклариране и необлагане на подобни случайните и нерегулярни доходи, обясняват в мотивите.

"Еразъм +"

Предложено е към необлагаемите доходи да се добавят средствата, получени по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз за подпомагане на студентската, преподавателската и административната мобилност. Програмата за студентски обмен е част от стратегията на ЕС за борба с младежката безработица сред страните членки. 

Земеделски земи в строителните граници на селищата

С промени в Закона за местните данъци и такси, включени в заключителните разпоредби на ЗКПО, се поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. Предложението е с цел, от една страна, да се предотврати възможността за отклонение от данъчно облагане, а от друга страна, да се осигури равнопоставеност на лицата, които са променили предназначението на земеделските земи, попадащи в строителните граници на населените места и селищните образувания, пише в мотивите. 

Обратно начисляване на ДДС

С проекта се предлага също така удължаване на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури в максимално допустимия времеви обхват до края на 2018 г. Въведеният механизъм се счита за ефективен инструмент за предотвратяване на организираните ДДС измами със зърнени и технически култури и води до намаляване на нелоялната конкуренция. След въвеждането на механизма на обратно начисляване на ДДС в краткосрочен план се наблюдава значителен и траен спад на нивото на данъчните измами, обясняват вносителите за законопроекта.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички