Отпадна идеята общините да събират 2% данък от доходите


Отпадна идеята общините да събират 2% данък от доходите
Снимка: Thinkstock

3194

Общините няма да събират 2% данък от доходите ни. Това беше обявено пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Припомняме, че преди дни Министерство на финансите публикува на сайта си проект на закон, с който се предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с между 0 и 2%, освен събираните от държавата 10 на сто. Предложението бе всяка година до 31 октомври общинските съвети да определят размера на данъка за следващата година. При липса на решение да се прилага нулева ставка, а постъпленията от налога да влизат в общинските бюджети.

Сред кметовете, които изразиха позитивно мнение към идеята, бяха Йорданка Фандъкова и Иван Портних.

Цветанов благодари на МФ, че преди да бъде внесен проектозакона за разглеждане в МС, е бил качен на сайта на ведомството и са се провели съответните консултации и дебат. „Това, което имаме като разговори през последните няколко дни, е, че имаме леки различния с МФ и смятам, че Владислав Горанов проявява абсолютно пълна конструктивност”, посочи Цветанов, цитиран от "Фокус". 

Той уточни, че след разговори с техните кметове са стигнали до извода, че ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи внесеното предложение. По този начин то няма да фигурира в проектозакона, който ще се разглежда от Министерски съвет.

„Това предложение не е внесено. Точно това е силната страна – когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в МС, се качват на страницата на съответното министерство”, отчете Цветанов и поясни, че са стигнали до извода, че този текст няма да се внесе дори в Министерски съвет.

"Налагането на 2% данък върху доходите в полза на бюджетите на общините може да доведе до допълнително натоварване на бизнеса, намаляване на икономическата активност и конкурентоспособността. По-добре ще бъде налагането на неутрален данък, който да засяга чуждестранните туристи при потребление", коментира преди дни идеята общинският съветник в София и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов

Според него държавата трябва да избере икономически неутрален данък, който да има най-малко негативно влияние върху заетостта и стабилността в икономиката.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички