10 начина да живеем здравословно с ограничен бюджет


10 начина да живеем здравословно с ограничен бюджет
Снимка: iStock/Guliver

4709

Пандемията и финансовите последици от нея са нещо, с което неминуемо ще се сблъскаме. Колко време ще продължат те и как точно ще ни засегнат, предстои да разберем. Едно е ясно - не малко хора ще имат по-ограничен разполагаем доход и ще трябва да трябва да преосмислят разходите си.

Едно от нещата, за които не бива да пестим, е грижата за здравето. Мнозина обаче считат, че здравословната храна е доста скъпа, а картите за фитнес и спортни зали, излишен разход, ако не е поет от работодателя.

И все пак парите, похарчени за превенция на здравето, не са разход, а инвестиция. И ако тя се направи разумно, може да се окаже, че далеч не е толкова трудно да се живее здравословно с ограничен бюджет.

Ето нашите предложения как да пестим, без да се отказваме от здравословната храна и начин на живот.

1. Планирайте храненията

Планирането е от съществено значение за пестенето при пазаруване. Отделете един ден от седмицата, в който да планирате храненията за следващата. След това направете списък с хранителните продукти, от които се нуждаете.

Не забравяйте да погледнете какво има в хладилника и шкафовете, преди да направите списъка си. Когато сте в магазина, купувайте само това, за което сте напълно сигурни, че ще използвате. Така няма да ви се налага да хвърляте храна и пари на вятъра.

2. Придържайте се към списъка с покупки

След като планирате храненията и съставите списъка с покупки, не забравяйте да се придържате към него, когато отидете в магазина. Много е лесно да се изкушите и купите нещо, от което действително нямате нужда. Често необмислените и импулсивно направени покупки имат негативно влияние върху месечния бюджет.

Като най-общо правило, опитайте се първо да обходите периферията на магазина. Така е по-вероятно да избегнете ненужните покупки и да напълните кошницата си само с предвидените такива. Често в центъра на магазина са изложени най-преработените и нездравословни храни. Ако все пак попаднеете в този участък, насочете погледа си към горната или долната част на рафтовете, а не право напред. Най-скъпите продукти обикновено са поставени на нивото на очите.

3. Не пазарувайте на гладно

Ако отидете в хранителния магазин гладни, е много по-вероятно е да се отклоните от списъка с предвидени покупки и спонтанно да вземете нещо излишно. Когато сте гладни, вероятно си мечтате за храни, които обаче не са полезни за вас и бюджета ви.

Хапнете парче плод, кисело мляко или друга здравословна закуска, преди да се отправите към близкия магазин.

4. Спрете да купувате нездравословна храна

Ще се изненадате, колко можете да спестите, когато престанете да купувате газирани напитки, бисквити, снаксове и въобще всякакви вредни пакетирани и преработени храни.

Въпреки ниската хранителна стойност и нездравословните съставки, от които са направени, тези храни са и много скъпи. Отказвайки се от преработените и нездравословни храни, можете да си позволите да похарчите повече от бюджета си за по-качествени, здравословни храни.

5. Купувайте непреработени храни

Някои храни са много по-изгодни в непреработения им вариант. Например консерва сварен боб, която е около 300гр. струва колкото един килограм суров боб. Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз и овес, също са по-евтини, когато са насипни в сравнение с предварително подготвените разфасофки, които различните фирми предлагат на пазара.

5. Гответе у дома

Готвенето у дома излиза много по-евтино от храненето навън или поръчването на храна за вкъщи. В общи линии можете да нахраните цялото си семейство за същите пари, които би похарчили за един или двама души в ресторант.

Някои хора предпочитат да приготвят предварително храната си за цялата седмица, докато други готвят ден за ден. Още едно от предимствата на домашно приготвената храна е, че поне знаете какво има в нея, защото контролирате процеса по приготвяне изцяло.

Ако ви липсват идеи, инвестирайте в някой кулинарен курс и научете нови рецепти, за да не се чудите всеки път какво да сготвите. Подобна инвестиция е еднократна, а после ще ви се отплаща с години. И ако преди кулинарните курсове бяха предимно присъствени, сега има избор от такива онлайн. Вижте например кулинарния маратон „Мама готви“.

6. Запасете се с продуктите, които използвате най-често

Ако имате любими продукти или такива, които използвате често, можете да ги закупите в по-големи количества, докато са в намаление. Това е лесен начин да спестите малко пари. Просто се уверете, че са с по-дълъг срок на годност и той няма да изтече съвсем скоро.

Все пак няма да спестите пари, ако купите нещо, което в крайна сметка ще изхвърлите.

7. Заменете фитнес картата с онлайн програма

Ако не можете да си позволите карта за фитнес, опитайте да тренирате онлайн. Обикновено онлайн програмите са по-достъпни, а допълнително предимство е, че не ви ангажират с придвижване и спазване на точен час. Ефективността на добре направените онлайн програми пък по никакъв начин не отстъпва на тренировките в зала.

Една от най-популярните онлайн тренировъчни програми у нас е програмата за възстановяване след раждане „Не на диастазата“. Резултатите на участничките в нея са доста показателни колко ефективно може да тренира човек у дома. Потърсете подходяща за вас онлайн програма и опитайте.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички