15 вида вируси ни атакуват през октомври и ноември


15 вида вируси ни атакуват през октомври и ноември
Снимка: iStock/Guliver

2876

През октомври и ноември е моментът за ваксини. Имунитетът трае година и половина като са необходими 21 дни да започне действието на защитата. Това заяви в пред БНТ проф.Тодор Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести.

Имената на ваксиналните щампове тази година, които са предложени, са "Хонконг" и "Мичиган". Има 15 вида вируси, които циркулират.

"В последните шест години грипът обикновено започва през ноември. Националният център следи цялата страна. Първите случаи са грип В, след това се появява грип А, който обикновено доминира", заяви проф. Кантарджиев.

Професорът обясни, че е добре хората над 60 години да обсъдят със своите лекари дали да се ваксинират като това трябва да се направи октомври или ноември. За да си защитен, трябва да са минали 21 дни, за да се изработи имунитет. Грипната ваксина е от тези, които намаляват риска да заболееш, но не много, каза още специалистът.

"Медицинско е доказано,че, когато се разболееш и си ваксиниран, изкарваш грипа без усложнения. Няма как да направиш пневмония и да се засегнат вътрешните органи на хората", уточни той. А при усложнения хората трябва да търсят медицинска помощ и постъпване в болница.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички