70% от завършващите лекари искат да специализират навън


70% от завършващите лекари искат да специализират навън
Снимка: Thinkstock

2169

70% от студентите, завършващи медицина в България, искат да специализират в чужбина. Все пак това е с 10 на сто по-малко в сравнение с миналата година, съобщи д-р Емануил Найденов о сдружение "Млади лекари" пред БНР.

Ако болниците искат да задържат лекарите и след специализацията им, са длъжни да се грижат за тях, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Според него с новата Наредба за специализантите екипът на Петър Москов премахва административната пречка да останат в България.

602 са местата в лечебните заведения за специализанти-медици на трудов договор по новата наредба, като последният випуск завършили бъдещи лекари са 580. В 6-те университети за обучение са регистрирани 148 специализанти.

Новата Наредба 1 дава възможност до края на април специализиращите по старата Наредба 34 да си намерят работно място според новата, според която трябва да имат сключен трудов договор със заплата от 884 лева, като си заплащат теоретичното обучение. Заплащането ще остане от бюджета на болницата, посочи д-р Шарков.

С новата наредба държавата заплаща теоретичното и практическото обучение. Интересът е предимно към университесктите болници и големите градове за база за обучение, казва д-р Ваньо Шарков.

Лекарите специализанти по старата наредба нямат яснота колко свободни места ще обявят болниците за тях. По думите на д-р Ваньо Шарков обаче информация има.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички