Ананиев: Дълговете на общинските и държавните болници са 439 млн.лв.


Ананиев: Дълговете на общинските и държавните болници са 439 млн.лв.
Снимка: БГНЕС

3564

Към 30 ноември 2017 г. задълженията на общинските болници и на тези с над 50% държавно участие са 439 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Министър Ананиев отговори на актуални устни въпроси, отправени от депутатите-членове на комисията по здравеопазването в НС.

Дълговете за месец декември същата година са 22 млн. лв. Най-голям дял в общите задължения имат едноличните акционерни дружества – при тях дълговете са 245 млн. лв., продължи министърът. Просрочените задължения на тези лечебни заведения към 30 ноември 2017 г. са 157 млн. лв. Дълговете на общинските лечебни заведения за миналата година са за 98 млн. лв. А просрочените задължения на общинските болници към края на 2017 г. са 43 млн. лв. Министър Ананиев добави, че увеличението на задълженията и просрочията в сравнение с 2016 г. са нисък процент.

Направихме комисия към министъра на отбраната и се подготви план за действие как да бъдат използвани двата Спартана и Кугърите за спасителни полети, отговори на друг въпрос на депутат министърът. Част от хеликоптерите Кугър ще бъдат преоборудвани с медицинска техника и апаратура за спасителни полети, каза той. Правят се изчисления в момента какви средства ще са необходими за ремонта и преоборудването, поясни министърът. Кирил Ананиев отбеляза, че ще бъде подготвен доклад до премиера, в който ще бъде посочена и сумата.

На въпрос за кадровата криза в здравеопазването и опитите тя да се преодолее министър Ананиев отговори за обучението на парамедиците в България, което се провежда в три степени на професионална квалификация. За спешната помощ също са предвидени бройки за парамедици, каза той. Ние ще подкрепим активно такава политика за увеличаване на броя на парамедиците и тяхната реализация. Има програма за придобиване на квалификация за професията парамедик, вече са назначени 46 парамедици по трудов договор. Те са в центровете за спешна медицинска помощ в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище, за които е осигурено заплащане на възнагражденията за 6 месеца от посочената програма. Центровете на спешна медицинска помощ в страната за обявили за 2018 г. общо 37 места за парамедици, уточни министър Ананиев.

Това е нова специалност и има проблеми в такава консервативна система като здравеопазването, смята той. Всеки пациент иска да го прегледа лекар, а не парамедик. Ще направим всичко възможно, за да вдигнем нивото на доверие към тези специалисти, увери Ананиев. Смятам, че основно парамедиците ще работят в центровете за спешна медицинска помощ.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички