Ананиев отрече да е оказван натиск на протестиращи медицински сестри


Ананиев отрече да е оказван натиск на протестиращи медицински сестри
Снимка: БГНЕС

3269

Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците. Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV относно протеста на медицинските сестри.

"Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа", каза Кирил Ананиев. Той посочи, че на 19 март е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. "Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират", заяви Ананиев.

Министърът припомни, че на 1 март е провел среща с медиците. "Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи", посочи Ананиев.

Той е категоричен, че това не изглежда справедливо, защото няма принципни правила за формиране на работната заплата. "Това, което предложих и беше прието, е да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ", уточни министърът.

"Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници", допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници.

"Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати", допълни той. Относно Закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.

Здравният министър коментира и ситуацията с ТЕЛК-овете. "Нашите данни показват, че около 8% от хората са ощетени, но дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме. В момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания. Там предвиждаме основното заболяване, което досега беше 80% и повече увреждания, да бъде намалено на 50% и повече, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали увреждания над 50%. Убедени сме, че по този начин хората няма да бъдат ощетени", заяви Ананиев. Той обясни, че в момента разработката на информационната система на хората с ТЕЛК е на финалната права.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички