Бивш министър: Общественото здравеопазване започва да се подменя с частно


Бивш министър: Общественото здравеопазване започва да се подменя с частно
Снимка: iStock/Guliver

2836

Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. Здравната ни политика е пълен провал. Това заяви  председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Липсва анализ, как се образуват цените на клиничните пътеки уточни д-р Виткова пред "Фокус" и добави, че 50 % от разходите за лечение идват от джоба на пациентите и тенденцията е те да нарастват. „Това се случва в нашето здравеопазване. И трябва да сме слепи, за да не видим. Извънболничната помощ е вече 95% приватизирана. Тук-таме мъждукат някакви поликлиники – най-вече в София и в някой и друг голям град. Всичко друго е частно здравеопазване. Болничната помощ от общественият сектор е в тежка криза. Тя, първо, е кадрова криза; второ, е финансова и управленска. Единствено се откриват все нови и нови частни лечебни заведения. Ако държавните ни мъже и жени не го виждат, ние като общество би трябвало да потърсим отговорност за това, което се случва, защото то е съпроводено без всякакво нормативно основание с непрекъснат ръст на личните разходи за здравеопазване. В областните градове основни профили на медицината вече ги няма – няма специалисти. В докладите на Европейската комисия се говори за това, че здравеопазването води до ограничаване на достъпа – първо, защото вече няма кадри и второ, защото хората нямат средства.“

Д-р Виткова каза още, че работните групи, създадени от министъра на здравеопазването за постигането на консенсус по модела за здравна реформа, не са стигнали до единодушие. Тя уточни, че е била пропусната възможността работните групи да се произнесат за проблемите във всеки от секторите, по които са били създадени, а са се фокусирали единствено върху един от двата предложени от министъра модели: демонополизация на НЗОК или запазването ѝ с включването на застрахователите. Липсва какъвто и да било анализ на базата на какво са направени тези модели, каза още д-р Виткова и даде за пример неяснотата, как се образуват цените на клиничните пътеки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички