БЛС за смъртта на родилка: Неуспешната интубация не е лекарска грешка


БЛС за смъртта на родилка: Неуспешната интубация не е лекарска грешка
Снимка: iStock/Guliver

4010

Неуспешната интубация не се води лекарска грешка. Това не е грешка, а пропуск. Не мога да кажа, че това е била причината... При пълната анестезия носоглътката се променя. Както няма двама еднакви души, така няма и еднакви анатомични дадености при пациентите. Всеки отива със своите дадености, каквото и да се направи ние не можем, не сме в състояние да предвидим всичко на 100%. Това каза главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) Стоян Борисов в коментар за смъртта на родилката от Плевен. Припомняме, че на 21 август бе оповестено, че проверката е установила нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство.

"Тези акушеро-гинеколози, които бяха обвинени (бел.ред. за смъртта на родилката в Плевен), сега се оказва, че нямат никаква вина", каза още Борисов.

Той допълни, че се наблюдава силно недоверие не само към цялата здравна система: "Едва ли не всеки недостатък в здравеопазването се приписва на лекарската гилдия и непрекъснато се обвинява".

Борисов протестира срещу твърдението за "скачане върху корема на родилката":

"Вие го вменявате, вие трябва да разсъждавате и да кажете, че това няма как да стане. Това са неверни твърдения. Кристелер може да е имало по-силен, но не скачане по корема", обясни Борисов в коментар за починалата родилка Ренета Томова в сливенската болница. 

По думите му новият стандарт по акушерство и гинекология е бил отменен и е в сила старият. Борисов уточни, че не във всички държави имало такъв стандарт: "Медицината е изкуство и ние си работим по това, което сме учили".

По-рано пред Нова телевизия д-р Стойчо Кацаров заяви, че "медицинската общност трябва да има куража да говори и да се учи от тези неща".

Според Кацаров нещата вече са стигнали до положение, в което лекарското съсловие инстинктивно отрича всичко, защото иска да се защити поради много необосновани обвинения.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички