Болни от хепатит С: Касата ни осъжда на смърт


Болни от хепатит С: Касата ни осъжда на смърт
Снимка: БГНЕС

2851

„Умираме от лечимо заболяване”. Това беше написано на един от плакатите, разпънати през Националната здравноосигурителна каса по време на символичен протест на близки и болни от коварната болест, наречена тихия убиец, предаде БГНЕС.

В България се предполага, че около 110 000 души болни от Хепатит С, но само 3% от тях знаят това.

„440 души с хепатит С чакат разрешение за живот”, „НЗОК ни осъжда на смърт” гласяха другите плакати, които днес бяха разпънали хората облечени с черни качулки и с въжета на ръцете в символичния протест. Част от пациенти с Хепатит С и техни близки, които чакат животоспасяващо лечение. Черните маски са символични, защото „пациентите в България с хепатит С са обречени на смърт от Здравната каса”. „Тези пациенти чакат от месеци, за да бъдат допуснати до лечение. Някои от тях вече починаха за съжаление”, каза Силвана Лесидренска от сдружение ХепАктив.

В началото на годината НЗОК одобри новите безинтерферонови терапии за лечение на Хепатит С. Няколко месеца по-късно обаче в сдружението получават сигнали, че техните протоколи отлежават над 3-4 месеца в касата и никой не им дава обяснение какво се случва. Лесидренска знае за около 4 починали, но реално може да са повече. „Това са хора с цироза, с рак на черния дроб, в конфекция с ХИВ, хора, които преминали трансплантация и трябва във всеки един момент, възможно най-скоро да започнат своята терапия”, обясни Силвана Лесидренска. Хората призоваха касата да започне да разглежда протоколите за лечение наистина в двумесечния законов срок. Тази терапия наистина е последна надежда за тези хора, подчерта тя. Има пациенти, които се лекуват по нея вече, но според тях по неофициални данни около 440 протокола отлежават в НЗОК без никой да ги разгледа.

Десислава разказа за майка си Катерина, която на 17 юли при изтичане на втория месец е отишла да разбере какво се случва с нейния протокол и от там е получила отговор: Много бързате, ще чакате 3-4-5 месеца, колко е необходимо. „Много е трудно да съхраниш вярата на болен човек”, каза дъщерята и прочете какво е написала майка й, която вече 3-ти месец няма обяснение. „Животът ми зависи от вас, вие избирате дали да живея или ще умра в страшни мъки. Търпението ми е изчерпано, очаквам вашето одобрение на протокола ми”, пише в писмото, в което се цитира и номера на този протокол.

Представители на НЗОК дойдоха пред събралите се хора. Д-р Величка Стаменова заяви, че няма забавяне. Входирани са документите на 480 до 500 пациенти - от тях 260 са разгледани, а 220 вече се лекуват, някои са отложени за медицински уточнения. В двумесечния срок са разгледани, каза тя и след като бе репликирана за конкретни случаи се ангажира да даде становище.

Борис, който бе днес пред НЗОК заедно със съпругата си, коментира, че не чул нищо конкретно. "Ще преразглеждат критериите – за мен това е начин да се усложни процедурата още повече. Пак да се ограничи достъпа на пациенти до това лечение. Всички сме нормални данъкоплатци на тая държава и искаме нормално отношение от държавата", каза мъжът. Съпругата му Маргарита е диагностицирана сравнително наскоро и й предстои сега пътят по тази сага.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички